Percek alatt újratölthető egy új akkumulátor

Kutatók egy olyan új akkumulátorral álltak elő, amely a töltési időt percekre csökkenti le.

A mobil eszközök terjedése mellett napjainkban az elektromos járművek is egyre nagyobb igényeket támasztanak a modern akkumulátorokkal szemben, itt pedig az újratöltési idő hosszúsága, valamint a viszonylag rövid élettartam is komoly hátráltató tényezőt jelent. Egy új fejlesztés most ezen a téren segíthet.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) hivatalos közleményben jelentette be, hogy kutatóiknak sikerült kidolgozniuk egy olyan új akkumulátortípust, amely a hagyományos lítium-ion változatokkal szemben több fontos előnyt is kínál. Ezek közül kimagaslik a töltési idő drámai csökkenése, mivel az új fejlesztés mindössze 2 perc alatt 70 százalékos szintre tölthető fel, ezzel gyakorlatilag megszüntetve az eddigi legnagyobb akadályt. Mi több, ezen akkumulátorok a ma elterjedt, széles körben használt példányokkal ellentétben nem átlagosan 500 újratöltési ciklusig működnek a hatékonyság csökkenése nélkül, hanem akár 10 ezerszer is feltölthetők, mielőtt elkezdene romlani ezen mutatójuk.

Az egyelőre további tesztelést igénylő változat ennek köszönhetően nem 2-3 évig, hanem akár 20 évig is ugyanazon hatásfokkal működhet, ami egyébként egyetlen, ám rendkívül fontos változás eredménye. A szakemberek az akkumulátoron belül a negatív pólust, vagyis az anódot cserélték le grafitról egy titán-dioxid nanocsövekből álló gélre, amely alaposan felgyorsítja az elektronok áramlását – ennek köszönhető a gyors feltöltés. Az új alapanyag felhasználása nem jelenthet gondot, hiszen ez a természetben gyakran előfordul, ráadásul a megoldás révén nem kell teljesen újragondolnunk az akkumulátorok gyártását, hiszen ez a ma alkalmazott technológiával is megoldható informative post.

Az eljárást egy potenciális gyártó már licencelte, reményeik szerint az új akkumulátorok mintegy két éven belül meg is jelenhetnek majd a piacon. Debütálásukkal nemcsak a kényelem nőhet, de alaposan lefaraghatjuk a cseréléssel és pótlással kapcsolatos költségeket is.

sg.hu

Watch Movie Online Logan (2017)