Soha le nem merülő mobiltelefonon dolgozik a Nokia

A Nokia egy olyan mobiltelefon kifejlesztésén dolgozik amely képes lenne akár éveken, sőt, évtizedeken keresztül is a felhasználója rendelkezésére állni anélkül, hogy közben lemerülne – persze csak abban az esetben, ha tulajdonosa ezen idő alatt nem használja azt.

Bár utóbbi első hallásra könnyűnek hangzik, valójában nem az, hiszen még egy kutya közönséges butatelefon is csak maximum pár hétig bírja, még úgymond kikapcsolt állapotban is, amely idő alatt azonban teljesen felemészti az akkumlátorában tárolt energiakapacitást. Sőt, egy feltöltött akku önmagában is lemerül alig pár hónap leforgása alatt.

A Nokia technológiája ezen problémát egy speciális energiabefogó és -töltő egységgel oldaná meg, amely a minket folyamatosan körülvevő rádióelektromos zajt (az “elektroszmogot”) hasznosítaná fel az akkumlátorok folyamatosan elvesző energiájának pótlására. Segítségével egy mobiltelefon gyakorlatilag a végtelenségig – vagy legalábbis komponensei szétbomlásáig és funkcióvesztéséig – folyamatosan képes lenne állandó szinten tartani akkumlátorában tárolt energiát, ezáltal szükségtelenné téve annak hálózatról történő újratöltését bizonyos időközönként.

A megoldásnak nyilvánvalóan csak olyan mobilok és eszközök esetében lenne jelentősége, amiket nem folyamatosan használnak tulajdonosaik – hiszen a készülékek bekapcsolása, kijelzőjének kivilágítása vagy a telefonálás rajtuk jóval több energiát használ fel, mint amennyit a speciális gyűjtőáramkör folyamatosan pótolni tudna. Ugyanakkor a kizárólag vészhelyzeti esetekre, például egy autó kesztyűtartójában vagy otthon a fiókban tartott mobilok esetében gondoskodni tudna arról, hogy azok akár évekig is megőrizzék üzemkészségüket, és amikor tényleg szükség van rájuk, azonnal használhatók legyenek, anélkül, hogy ehhez az inaktív időszakban rendszeresen gondoskodni kellene utántöltésükről.

Sőt, a speciális áramkör olyan esetekben is segíthetne, amikor a készülékek akkumlátora teljesen lemerül – ekkor ugyanis néhány nap alatt megint olyan szintre tudná tölteni azokat, hogy például legalább egy rövid segélyhívás lebonyolítható legyen azokkal.

Az még egyelőre kérdéses, hogy az öntöltő technológia mikor válik piacéretté, de a cég szerint az első, az eljárással felvértezett mobilok valamikor az évtized második felében válhatnak majd megvásárolhatóvá.

pcforum.hu

Kapcsolódó témák

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük