Akkumulátor Blog

Szerves anyagokból épül fel az új akkumulátor

2008.11.19

Szerves anyagokból épül fel az új akkumulátorAz NEC Corporation munkatársai új típusú tölthető akkumulátort fejlesztettek ki, mely javarászt szerves anyagokon alapul. Az új áramforrást főleg számítástechnikai alkalmazásra szánják.

Az akkumulátornak az Organic Radical Battery (ORB – nagyjából Alapvetően Szerves Akkumulátornak fordítható) nevet adták. Cellastruktúrája hasonló mint a mobil számítógépekben vagy telefonokban található Lítium-Ion akkukéhoz, de a mérgező és legkevésbé sem környezetbarát lítium és kobalt helyett egy PTMA kódnevű, szerves anyagokból álló alapanyagot tartalmaz.

A vállalat szerint nem csak a környezetvédelmi szempontoknak felel meg sokkal jobban az új típusú áramforrás, de bizonyos tulajdonságai jobbak is az eddig megszokott változatoknál.
Masaharu Satoh fejlesztési vezető szerint az egyik legfontosabb előny az, hogy a méretéhez képest jóval több energiát tud tárolni az új változat, így egy ugyanolyan méretű lítiumos akkunál jóval nagyobb teljesítményre képes. Igaz, egyelőre valamivel kisebb az a képessége, hogy mennyi ideig képes tárolni az energiát, ezért egyelőre főleg olyan területekre céloznak, ahol rövid ideig nagyobb mennyiségű áramra van szükség.

Egy ilyen lehetséges terület a szünetmentes áramforrások piaca – négy kis ORB cellával elérhetjük, hogy áramkimaradás esetén számítógépünknek legyen elég ideje lezárni a programokat és kilépni a rendszerből. Természetesen az eszköz nem UPS, hiszen nem képes akár órákig működtetni egy PC-t, de kis mérete és alacsony ára miatt kiváló biztonsági megoldás lehet a biztonságos rendszerleállításhoz.

A prototípus mindössze 55 miliméter hosszú és 43 miliméter széles, vastagsága sem több mint 4 miliméter, és összesen 20 grammot nyom – így tehát körülbelül három egymásra helyezett hitelkártyának felel meg.
Igen gyorsan tölthető és nagyon hatékony az újratöltési folyamata is. Teljes kapacitásának 80 százalékát alig egy perc alatt vissza lehet tölteni. Ráadásul, mivel felépítése igen hasonló a lítiumos akkukhoz, a meglévő gyártósorokon is elkészíthetőek, alig minimális változtatásokkal.
A 2000-ben indult fejlesztésnek ez az első kézzel fogható eredménye, és bár még szükség van némi finomhangolásra, Satoh szerint a fő feladat már inkább az, hogy a legmegfelelőbb felhasználási területeket találhassák meg új termékük számára.

Forrás: computerworld.hu


Kapcsolódó információk

2013.09.25

Kabátba rejtett akkumulátor Galaxy S4-re

A Mophie Juice bejelentette legfrissebb újdonságát, a Samsung Galaxy S4 modellekkel kompatibilis akkukabátot. Annak ellenére, hogy nem sok panasz érkezik […]

további részletek
2012.09.25

Öt év múlva jön a viselhető akkumulátor

Az LG Chem, a világ egyik legnagyobb kémiai cége kifejlesztett egy kábel alakú lítium-ion akkumulátort, ami csupán néhány millimeter átmérőjű, […]

további részletek
2012.09.21

Hidrogén üzemanyagcellás telefon-akku

Az üzemanyagcellák fejlődését mutatja, hogy ma már képesek ilyen kis méretű és ilyen veszélyes felhasználási területen alkalmazott akkuk előállítására is.

további részletek
2008.10.14

Tízszeresére növelhető a lítiumion akkumulátorok kapacitása

Nem a Toshiba az egyetlen, mely jelentős áttörést ért el a közelmúltban a lítiumionos akkumulátorcellák területén: a Stanford Egyetem kutatói […]

további részletek