Tíz tipp, hogy ne kelljen az okostelefont naponta tölteni

„Egy kis odafigyeléssel akár egy nappal is meghosszabbíthatjuk mobilunk, táblagépünk üzemidejét, így nem szükséges azt akár naponta tölteni” – hívja fel a figyelmet Orosz Gábor, az R&R Software termékfejlesztési igazgatója.

A hazai szoftverház 12 éve foglalkozik mobil eszközökön – kézi számítógépeken, okostelefonokon, táblagépeken – futó vállalati üzleti alkalmazások fejlesztésével, üzemeltetésével és karbantartásával. A több száz készülékből álló vállalati flották felügyelete során összegyűlt tapasztalatokat most hasznos tippek és tanácsok formájában osztják meg velünk.

Tippek és tanácsok a mobileszközök akkumulátor üzemidejének meghosszabbítására:

1. Állítsuk a háttérvilágítás erősségét a lehető legalacsonyabb, még éppen komfortos szintre! Nagyméretű kijelzővel felszerelt telefonok és táblagépek esetében ez akár több órányi pluszt jelenthet.

2. Állítsuk a képernyő automatikus lezárását-elsötétítését minél rövidebb időre. Szükségtelen minden gombnyomás és értesítés után hosszú percekig világítania a nagy fogyasztású kijelzőnek, pazarolva az akkumulátor töltését.

3. A kijelzőt karcolások ellen védő öntapadó fólia hasznos találmány – napsütéses időben azonban fokozhatja a tükröződést, ezzel rontva az olvashatóságot. Ezt pedig csak a fényerő-beállítás növelésével tudjuk kompenzálni, így feláldozva az üzemidőt.

4. Kapcsoljunk ki minden olyan szolgáltatást, amelyre épp nincs explicit igényünk: a WiFi, Bluetooth és GPS funkciókat, valamint a 3G és LTE kapcsolatokat. Folyamatos bekapcsolva tartásuk több órával csökkentheti az üzemidőt.

5. Lehetőség szerint mindig tartsuk az eszközt feltöltve! A régebbi típusú akkumulátorok idejéből téves beidegződés a folyamatos teljes kimerítés-feltöltés igénye: a modern, lítium ion és lítium-polimer telepek esetében ez akár az élettartamot is csökkentheti! Bőven elegendő havonta egy teljes kisütés.

6. Ha a lehető leghosszabb üzemidőt szeretnénk elérni, ne húzzuk ki a töltőt rögtön, amint a töltöttség száz százalékos értéket mutat. Ha hagyunk még plusz 1-2 órát a csepptöltésnek nevezett folyamatra, hasznos perceket nyerhetünk a későbbiekre.

7. Minimalizáljuk a rezgő üzemmód használatát: amikor épp nem zavarja környezetünket a helyette beállítandó csengőhang, kapcsoljuk ki a parányi elektromotort működtető funkciót. Meglepően sok energiát fogyaszt ugyanis a hangszóróhoz képest, ami sok hívás- és üzenetértesítés esetén kevésbé csökkenti a hasznos üzemidőt.

8. Lépjünk ki a háttérben feleslegesen futó alkalmazásokból – a megnyitott, majd bezárt programok általában a memóriában maradnak. Bár minimális teljesítményt “rabolnak el”, kiélezett helyzetekben 4-5 szükségtelen program bezárásával is hasznos perceket spórolhatunk.

9. Ne legyünk restek időnként újraindítani a készüléket! Bár az operációs rendszerek kiforrottsága sokszor több hónapnyi stabil működést is lehetővé tesz, időnként csak egy ki-be kapcsolás oldja meg a megmagyarázhatatlanul gyorsan kifogyó töltés kérdését.

10. A helymeghatározót (GPS-t) folyamatosan bekapcsolva tartó alkalmazások meglepően hamar felélik az akkumulátor készleteit! Lehetőleg csak akkor navigáljunk hosszasan a telefon segítségével, ha út közben tölteni is tudjuk a készüléket!

prim.hu