Tűzveszélyes Li-ion elemek, akkumulátorok

A Li-ion akkumulátorok, és elemek szinte minden háztartásban megtalálhatók, használjuk, tároljuk őket, miközben nagyon komoly tüzeket okozhatnak. Ezt azonban egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni.

A lítiumion, vagy Li-ion akkumulátor egy mindennapi használatra kifejlesztett eszköz, amely onnan kapta a nevét, hogy a töltések tárolásáról lítium ionok gondoskodnak. A pozitív és a negatív töltésű elektródákat elektrolit választja el egymástól.

Manapság a legtöbb mobiltelefon, laptop ilyen akkumulátorral működik, a tölthető elemek többsége Li-ion technológiával készült, de gyártanak már gombelemeket is ilyen módon.

Jogos kérdés, hogy ha veszélyes, akkor miért gyártják? Hát azért, mert ennek a típusnak a legnagyobb a kapacitása, az ebből készült akkumulátorok kicsi súlyúak, nem kell őket minden alkalommal teljesen „kisütni”, nagyon kevés mérgező anyagot tartalmaznak, és hosszú ideig bírják a „munkát”. Azonban veszélyes hulladéknak minősülnek, mint minden más akkumulátor.

Hátránya

Túltöltés, vagy a névlegesnél magasabb feszültséggel való töltés esetén hő fejlődik, az akku így felrobbanhat.

A Li-ion akkumulátorok – a többi akkumulátorhoz képest – érzékenyebbek a gyártási és tervezési hibákra.

Probléma esetén az akkumulátor cellájában tárolt energia nagyon gyorsan felszabadul, hő termelődik, az elektródák közötti elektrolit pedig rendkívül gyúlékony anyag.

A hőtermelődés akár a 600 0C-ot is elérheti, az elektrolit gyulladási hőmérséklete pedig mindössze 70 – 90 0C. Minél nagyobb az akkumulátor töltöttsége, annál több energia tud felszabadulni, ezáltal nagyobb hő termelődik, és megfigyelések szerint ez gyakrabban következik be röviddel az akkumulátor feltöltését követően.

A melegedés általában rövidzárlat következtében kezdődik meg. Ezt okozhatja gyártási hiba, sérülés, helytelen töltés is.

Külső rövidzárlat akkor következik be, ha az akkumulátor valamilyen fém tárggyal érintkezik. Ekkor az akkumulátor felmelegszik, ami meggyújthatja a környezetében lévő éghető anyagokat.

Belső rövidzárlatot az okozhatja, ha – a gyártás során – valamilyen idegen anyag kerül a cellába, de akár olyankor is megtörténhet, ha az akkumulátor leesik, vagy fizikailag megsérül.

Az eszköz használat, töltés közben is túlmelegedhet, ami szintén gyújtást okoz.

Tennivalók tűz esetén

Ilyenkor azonnal meg kell kezdeni az akkumulátor, elem hűtését. Erre a leggyorsabb, és leghatékonyabb megoldás, ha vizet öntünk rá. Ha az akkumulátorunk egy készüléken belül (pl. mobiltelefon) kezd füstölni, égni, sajnos számolnunk kell vele, hogy a víz tönkreteszi a készüléket, azonban egy meggyulladó mobiltelefon tüze máshová is átterjedhet, az égő akkumulátor pedig úgyis garantáltan tönkreteszi a készülékünket.

Persze ezt csakis akkor tegyük, ha az akkumulátorunk nem egy olyan készülékhez csatlakozik, ami épp működik, és konnektorba van dugva, ugyanis elektromos áram alatt lévő eszközöket tilos vízzel oltani!

Hogyan lehet megelőzni a Li-ion akkumulátor tüzét?

 • Tartsuk be a gyártó utasításait mind a használatra, mind a tárolásra vonatkozóan.
 • Csak az arra alkalmas – gyári – töltővel töltsük.
 • A töltés befejeztével, vegyük ki a töltőből az elemet, akkumulátort, és húzzuk ki a töltőt a konnektorból.
 • Használat közben ne hagyjuk a töltőt felügyelet nélkül.
 • Ne vásároljunk megbízhatatlan, olcsó, ellenőrizhetetlen helyről akkumulátort, elemet.
 • Ne tároljuk más éghető anyagokkal együtt az akkumulátorokat, elemeket.
 • Ne helyezzük az akkumulátorokat fűtőberendezések közelébe, és ne tegyük ki napsugárzásnak hosszú ideig.
 • Ne halmozzuk fel az elemeket, akkumulátorokat. Minél több ilyen tárgyat tárulunk együtt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meggyulladnak.
 • Védjük az elemeket, akkumulátorokat a sérüléstől, zúzódástól, kilyukadástól. Ne dobáljuk, ne lépjünk rá, ne pakoljunk rá nehéz tárgyakat.
 • Csomagoljuk be az elemeket, akkumulátorokat külön-külön, hogy ne érhessenek egymáshoz, vagy ragasszuk le a pozitív és a negatív pólust.
 • Kezeljük ezeket az eszközöket veszélyes hulladékként, ne dobjuk a háztartási szemét közé. Ma már sok helyen (élelmiszerboltokban, bevásárlóközpontokban) lehet – speciális gyűjtőkbe – dobni őket.

gyujtoforras.hu

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük