Akkumulátor Blog

Üzemanyagcella vagy lítium-ion akkumulátor?

2023.03.05

Mind a lítium-ion akkumulátorok, mind az üzemanyagcellák központi szerepet játszanak a jelen de még inkább a jövő logisztikájában. A targoncák és más raktári járművek alternatív meghajtási módjai iránti kereslet nem fog csökkenni – éppen ellenkezőleg, nőni fog. A belső égésű motorral hajtott teherautókkal szemben jelentős előnyöket kínálnak: az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás és a helyi szennyezés elkerülése hozzájárul a környezet védelméhez. Ezenfelül az akkumulátoros és üzemanyagcellás targoncák magas rendelkezésre állást és alacsony karbantartási igényt kínálnak, ami hozzásegíti a vállalatokat a költséghatékony működéshez.

Pontosan melyek tehát e két energiaforrás erősségei, hasonlóságai és különbségei?

A lítium-ion akkumulátorok megbízható, nagy teljesítményű energiaforrások

A lítium-ion akkumulátorok kivételesen hatékonyan alakítják át a tárolt energiát kimenő teljesítményre. Akár 30 százalékkal hatékonyabbak a mozgási energia átadásában, mint például az ólomsavas akkumulátorok. Néhány lítium-ionos villanytargonca már képes elérni a dízelüzemű targoncák teljesítményét. Ezáltal akár nyolc tonnás terhek emelésére is alkalmasak. Rendkívül rugalmasak, akár szélsőséges körülmények között is képesek megbízhatóan működni.

 

A lítium-ion akkumulátorok jól bírják az intenzív és gyakori töltést, és ez növeli vonzerejüket az intralogisztikai ipar számára. Ez lehetővé teszi, hogy a targoncákat több műszakon keresztül többé-kevésbé folyamatosan lehessen használni. Az ólom-sav akkumulátorok nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A lítium-ion akkumulátorok ráadásul gyorsan töltődnek. Megfelelő töltéssel pár perc alatt annyienergiát képesek felvenni, hogy a targonca egy órán keresztül működhessen. A feltöltési folyamat pedig nem károsítja az akkumulátort. Sőt, kívánatos: az ideális töltöttségi állapot a teljes kapacitás 20-80 százaléka között van.

Van, ahol előnyösebb a hidrogénüzem

Nulla károsanyag-kibocsátás, nagyfokú rendelkezésre állás, magas energiahatékonyság – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyekkel az üzemanyagcellás hajtások büszkélkedhetnek. Az üzemanyagcellák optimális kihasználásához azonban a megfelelő infrastruktúra kiépítése szükséges. A targoncákat jellemzően egy helyi hidrogéntöltő állomáson keresztül töltik fel. A megbízható hidrogénellátást mindenkor biztosítani kell, ezért a házon belüli infrastruktúrát általában külső beszállítókkal kombinálják.

A befektetés azonban hosszú távon megtérülhet. Egy hidrogénállomás tartósan előnyös minden olyan vállalkozás számára, amely körülbelül 20 darabos, gyakran használt járműparkkal rendelkezik, és nagy a készletforgalma. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy ugyanolyan gyorsan feltölthetők, mint a hagyományos, belső égésű motorral működő targoncák – és a folyamat rendkívül biztonságos és tiszta. Ennek eredményeképpen az üzemanyagcellák ideálisak a rendkívül magas higiéniai követelményeket támasztó iparágakban, például a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban. A mai üzemanyagcellák energiasűrűsége nagyon magas. Következésképpen a nagy rendelkezésre állás, a hosszú üzemórák és a több műszakos működés tekintetében felvehetik a versenyt a lítium-ion akkumulátorokkal.

 

A több műszakos áruforgalmi tevékenységek esetében érdemes lehet egy nagy flottát üzemanyagcellákra átállítani. Ha viszonylag kevés targonca vagy vontató van használatban, és a készletforgalom alacsony, akkor valószínűleg nem éri meg beruházni egy teljes körű infrastruktúra-frissítésbe. Ehelyett ezekben a forgatókönyvekben célszerűbb átállni a nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorokkal szerelt elektromos targoncákra.

Összefoglalva, mindkét meghajtási rendszer nagy lehetőségeket rejt magában, és a jövő intralogisztikájának alakítása előtt áll. A lítium-ion akkumulátorok és az üzemanyagcellák nem közvetlen versenytársak, és valószínűleg egymást kiegészítő szerepet játszanak majd a jövő raktáraiban.

autoszektor.hu


Kapcsolódó információk

2012.10.30

Nátriumionos a jövő akkumulátora

Sokkal olcsóbbá teheti a megújuló energiák használatát az ausztráliai Murdoch Egyetemen kifejlesztett nátriumionos akkumulátor. A fosszilis energiahordozókról a megújuló energiákra […]

további részletek
2019.03.25

A vékonyítás ellenére is combos akkumulátor kerül a Samsung Galaxy S10+ hátlapja alá

Hihetetlen módon felgyorsult a február 20-ai premier előtti információ szivárogtatás a Samsung Galaxy S10 line up-jával kapcsolatban, most például megtudhattuk, […]

további részletek
2024.03.05

Szilárdtest-akkumulátorok gyártására készül a Toyota

A japán vállalat hosszabb ideje készül technikai ugrásra. Egy friss bejelentés szerint már a célegyenesben vannak. Együttműködésre lépett a Toyota […]

további részletek
2013.02.25

Acer C7 ütőképesebb kiadásban

Az Acer a C7 chromebook nagyobb akkuval, memóriával és tárhellyel felszerelt változatát is piacra dobja, az áron mindez csak 100 […]

további részletek