A tengeri moszatokból kinyerhető anyagokról valószínűleg senkinek sem gondolná, hogy az energiatárolásban is komoly szerepük lehet. Pedig így van.

Egy, a Bristoli Egyetem által vezetett kutatócsoport tengeri moszatokból származó anyagokat (nanoanyagokat) használt ahhoz, hogy elkészítsen egy erős akkumulátor-szeparátort. A projektet nem kisebb cél vezérli, mint az, hogy a világ egy (még) zöldebb és hatékonyabb energiatárolási megoldást tudjon alkalmazni, lényegében bármilyen területen – olvasható a The Engineer című lapban megjelent cikkben.

A lap szerint a nátrium-fém akkumulátorok (SMB-k) ígéretes, és mindemellett alacsony költségű energiatárolásra alkalmas rendszerek, amiket igen változatos feladatokra lehetne használni. Ezek fejlesztését – mutattak rá a kutatók – azonban nagyban hátráltatja az úgynevezett ellenőrizetlen dendritnövekedés. Ennek során az akkumulátorban rövidzárlat keletkezhet.

A kutatócsoport a tengeri moszatokon végzett munkája során felfedezte, hogy az abból származó cellulóz, illetve az abból kinyerhető anyagok (továbbá az azokból legyártott szeparátorok) megoldást jelenthetnek a fenti problémára – és ezzel újabb lendületet adhatnak az újabb típusú akkumulátorok fejlesztésének. A témával kapcsolatos részleteket az Advanced Materials című szakfolyóiratban tették közzé, azt is kihangsúlyozva, hogy

a moszatok végeredményben az akkumulátorok teljesítményét is javíthatják.

Jing Vang, egy bristoli intézet kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint a hínárszerű anyagok sokkal ellenállóbbakká tehetik a szeparátorokat, vagyis azokat az elemeket, amik elválasztják egymástól a telep egyes részeit. Szerinte a felfedezés azért is hangsúlyos, mert általa az akkumulátorok élettartama is növelhetőnek tűnik.
hvg.hu