Akkumulátor Blog

Véletlenül felfedezték a 400-szor tartósabb akkumulátort

2016.06.25

Az akkumulátorok újratölthetőségük miatt sokkal tartósabbak, mint az elemek. Ugyanakkor a berendezések idővel gyengülnek, ennek oka általában a belsejükben található lítium korrodálódása.

A Karolinai Egyetemen lítium helyett aranyból készült, védőgéllel bevont nanoszálakat használtak elektromos áram tárolására – ezzel pedig teljesen véletlenül felfedezték, hogy a szerkezet egy rendkívül szívós akkumulátorként működik. A csapat eredetileg egy tartós szárazelemet akart összerakni, az elkészített berendezése viszont 200 ezer újratöltést bírt ki jelentősebb rozsdásodás nélkül.
Ha a véletlenszerű feltalálás nem lenne elég, a tudósok még most sem értik a rendszer működésének okát.

A legtöbb folyékony akkumulátor rendkívül gyúlékony és érzékeny. Az ilyen telepek felnyitása igen veszélyes, a bennük lévő folyadék nagyon káros az egészségre. Éppen ezért a tudósok évek óta foglalkoznak egy kevésbé kényes egység előállításával, ezekben a tesztekben sokszor használnak nanoszálakat.

A mostani kutatás újítása ezért nem a mangán-oxiddal bevont aranyszálakban rejlik, hanem a rozsdásodás elleni gélben. Mint utólag kiderült, a speciális anyag nemcsak megóvta a szálakat, de jelentősen növelte a töltéstároló képességüket is.

Bár a felfedezés 400-szor ellenállóbb akkumulátorról szól, technikailag nem beszélhetünk újjátölthető elemről. A klasszikus értelemben vett akkumulátorokon ugyanis anód és katód is van – azaz “input” és “output” – míg a kísérleti szerkezeten csak két kivezető rész volt. Ez nem meglepő, gyakran alkalmazzák ezt a megoldást: az elektromosság áramoltatásával a folytonos újratöltést szimulálják.

A tanulmány vezető szerzője, Reginald Penner szerint az eljárás leginkább ahhoz hasonlít, amikor egy csészéből egy másik csészébe töltünk vizet, majd vissza. Egy idő után némi víz ki fog löttyenni – éppen ez jellemzi a hagyományos akkumulátorokat. Az új szerkezet azonban 200 ezer újratöltés után mindössze 5 százalékot amortizálódott.

A kísérletben használt arany igen kis mennyiségű volt. A nemesfémen alapuló akkumulátorok előállítása igen költséges lenne, ezért Penner szerint érdemes lehet hasonló tulajdonságú, de kevésbé költséges anyagokat használni. Csapata következő kutatásainak célja a felfedezett technológia továbbfejlesztése mellett a jelenség megértése lesz.

24.hu


Kapcsolódó információk

2022.10.05

Kifejlesztettek egy olyan akkumulátort, amely áttörést jelenthet

A napjainkban elterjedt lítium-ion akkumulátorok az átlagosnál hidegebb vagy melegebb időben kevésbé működnek jól. A probléma megoldására az University California […]

további részletek
2019.06.25

Nem bírják olyan jól az iPhone-ok, ahogy az Apple állítja

A több mint 60 éve létező, brit Which? fogyasztóvédelmi csoport vizsgálata szerint az Apple „túloz” az egyes iPhone-modellek üzemidejével kapcsolatban. […]

további részletek
2015.11.05

Jön a gyorstöltés új időszámítása

A Qualcomm nevű, főleg mobil eszközökbe szánt processzorokat gyártó cég sok egyéb mellett az androidos telefonokban található gyorstöltő megoldás fejlesztéséért […]

további részletek
2016.02.05

Hatalmas áttörés, reális esély van rá, hogy tíz éven belül elkészüljön a szuperakku!

Komoly áttörést ért el Clare Grey cambridge-i kémiatanár és csapata:laboratóriumi körülmények között sikerült működő líthium-levegő akkumulátort készíteniük. Ez azért nagy […]

további részletek