Akkumulátor Blog

A lítium bűvöletében: meddig repíti a kitermelőket az akkumulátor mánia?

2021.06.25

Salar de Uyuni – a világ legnagyobb sómezője, amely Bolíviában található, és hatalmas, szinte végeláthatatlan fehér síksága olyan egyedi látványt nyújt, ami miatt sok turista kedvence lett, az egyébként nem túlságosan látogatott országban. A terület azonban nemcsak a látvány miatt érdekes. A bolíviai kormány szerint a Föld lítium készleteinek közel fele található itt. Kevésbé részrehajló jelentések szerint ez inkább 20% környékén van. Akárhogy is, a mintegy 10 000 m2 terület akár áldásként, akár átokként de meg fogja változtatni a gazdasági szempontból igencsak elmaradott ország sorsát. Az, hogy a két forgatókönyvből melyik következik be, részben azon is múlik, hogy a kitermelők milyen eredményeket fognak elérni, és ezt az ország miként tudja a saját javára is fordítani.

Ez a cikk nem foglalkozik azzal, hogy megpróbálja kikövetkeztetni a nyersanyag készleteket és azt, hogy mennyire lesz szükség a következő években. A befektetők tisztában vannak azzal, hogy a kitermelés nagymértékű növekedése történik és várható – elsősorban az elektromos autó forradalom, és az ezekben használt lítium-ion akkumulátorok miatt. Rövid és középtávon szinte csak az ő várakozásaik és reakcióik számítanak. Sőt, hosszútávon a reflexivitás miatt is nagyon fontos, hogy mit gondolnak. Erről pedig a legautentikusabb lenyomatot a technikai elemzés szolgáltatja.

Nézzük először a lítium kitermelők (és akkumulátor gyártók) ETF-ét, amely Global X Lithium & Battery Tech (LIT) névre hallgat. Ahhoz képest, hogy egy igencsak réteg piacról van szó, és néhány kivételtől eltekintve az erősen fókuszált ETF-ek ritkán szokták fenntartható méretűre nőni, a LIT nettó eszközértéke közel 3 milliárd dolláron van, ami egy egészen szép eredmény. A 85 millió dolláros napi átlagos forgalom is kényelmes likviditást tesz lehetővé. Bár a komponensek között inkább ismeretlen nevek vannak, 5% körüli súllyal a Tesla is jelen van, amely mára már nemcsak felhasználó, hanem akkumulátor gyártó is egyben. Azt, hogy mennyire széles területet átívelő ETF-ről van szó, jól jelzi, hogy az alapanyag szektor 40%-kal, az ipar 30%-kal, a ciklikus fogyasztói termékek és a technológia pedig 15-15%-kal képviselteti magát a komponensek között. Nem túl meglepő módon az elmúlt 5 évben az ETF szárnyalt, mind ez időszak alatt, mint 3 éves időtávon bőven 20%-os éves átlaghozamot biztosított a befektetőknek. Az elmúlt egy év – persze nem kis részben a COVID miatti hullámnak köszönhetően – pedig közel 120%-os emelkedést mutatott.

A hosszútávú grafikon azért rámutat, hogy az út nem volt éppen sima, és volt benne egy komoly csökkenő trend is. 2017 októberétől mintegy két évig tartó lejtmenet után egy emelkedő trend vette kezdetét, amit a koronavírus válság csak megakasztott, de megállítani nem tudott. Az árfolyam a technológiával együtt szárnyalt, majd lassított le, de a grafikonon jól látszik, hogy a hosszútávú trend még jócskán el, és ami most történik az sokkal inkább csak korrekció.

Rövidebb távon észrevehetjük, hogy rendkívül sok overnight rés és napon belül viszonylag szűk árfolyam akció van az ETF-ben. Ennek oka az, hogy a komponensek között jó pár olyan van, főleg a Távol-Keletről, amelyekkel nem az amerikai piacokon, hanem jó pár időzónával arrébb kereskednek, és az ETF árfolyama már csak lereagálja az ottani záróárfolyamokban történt változásokat. Emiatt a forgalmat sincs értelme különösebben vizsgálni, illetve a japán gyertyák sem árulnak el sokat. A mozgóátlagok alapján a középtávú trend hetek óta véget ért, de a hosszú távú nincs igazi veszélyben. A korrekció végével alacsonyabb volatilitás és az 55, illetve 62 dollár közötti sávban helyezkedett el. Valószínűbb a felfelé kitörés, inkább még áprilisban.

Albemarle

Az amerikai cég három szegmensben is képviselteti magát, és ebből csak egy szól a lítiumról. A céget ennek ellenére a piac elsősorban ma már ezzel azonosítja, ami jól látszik a LIT-tel való jellemző magas korrelációjából. Ez még akkor is fontos megfigyelés, ha tudjuk, hogy a részvény súlya az ETF-ben megközelíti a 13%-ot, amivel könnyedén foglalja el az első helyet a komponensek között. A korrekció után ugyanúgy egy közepesen szűk sávba rendezkedett be 140 és 160 dollár között. A forgalom és a volatilitás is fokozatosan leeresztett, ami inkább vihar előtti csendet sejtet, és áprilisban egy komoly elmozdulást vetít előre. A hosszútávú trend és a február-márciusi nagy alsó árnyékok miatt inkább ez felfelé valószínű itt is. Mindemellett a részvény még felülteljesítő is a fenti ETF-el szemben az idő nagy részében, ráadásul az utóbbi hetekben is. Ez egy kitörés után is nagy eséllyel megmaradhat.

Sociedad Química y Minera de Chile

A hangzatos név mögött nem egy salsa klub, hanem Chile egyik legnagyobb bányászati cége rejlik. Az Andok nemcsak Bolíviának, hanem a jóval fejlettebb szomszédnak is segít rengeteg lítium kitermelésében. A részvénypiac azonban bennük még inkább megbízik, és bár a korreláció az ETF-el szintén nagyon magas szinte végig, de a korrekciós sokkal kisebb mértékű, így a relatív erő is sokkal inkább szembetűnő. Ez pozitív jel középtávon, amely időtáv trendje is életben van az Albamarle-el szemben. Az 50 dolláros szintről háromszor is visszapattant az árfolyam, amely így erős támasszá vált. Negatívum ugyanakkor, hogy egy kicsit alacsonyabbak a frissebb lokális csúcsok, mint a januári maximum. Emiatt pedig két ellenállást is át kell törni: 58, illetve 60 dollárnál.

Piedmont Lithium

Sokkal inkább koncentráltabb, így valóban könnyebben értékelhető az amerikai kitermeléssel foglalkozó társaság. Ha az utolsó két hét nem lenne, akkor egy szinte tökéletes középtávú trendről beszélhetnénk, de egyetlen réssel történő esés sokat nyitott az összképen. Az árfolyam februárban szűk sávban konszolidálta az emelkedést, majd folytatta az új csúcsok meghódítását. Ezt – ha nem is lehengerlő, de – egészséges akkumulációkkal tette meg. Innen azonban jött a nagy esés, és a trendet csak a középtávú mozgóátlag mentette meg, amely szintről egyébként kétszer is napon belül fordult nagyot a kurzus. Ezért megnyugtató lenne a 75 dolláros ellenállás áttörése nagy forgalommal, amíg lefelé a 64-es szint jelent fontos támaszt.

Lithium Americas

A kanadai cég Argentinában és Nevadában rendelkezik kitermelési jogokkal, és jóval kisebb mint ágazat társai. A grafikonon ez nem igazán okoz problémákat, a likviditás és az árfolyam mozgásának karakterisztikája egy viszonylag jól működő piacról tanúskodik. A teljesítmény azonban valóban elmarad a többiekétől. Korrekciója sokkal hosszabban tart, mint a többségé, és a januári záró maximumhoz képest is elvesztette értékének harmadát. Az amúgy is nevetségesen rövid ideig tartó középtávú emelkedő trend gyors halált is halt, vagyis a gyors profitot mindenki gyorsan zsebre vágta, aki időben kapcsolt. Az árfolyam csak 14 dollárnál talált egy valamirevaló támaszt, amíg 18 dollár környékén van érdemi ellenállás.

Ha mélyebben érdekel a témakör és az ágazatban lévő befektetési lehetőségek, akkor érdemes részt venni csütörtök esti webináriumunkon is, ahol az elektromos autó forradalomban résztvevő cégeket vesszük górcső alá. A rendezvény bárki által elérhető, de a Portfolio Trader szolgáltatás keretében megvásárolható krediteken keresztül érhető el.

portfolio.hu


Kapcsolódó információk

2023.08.15

A kínaiak viszik piacra az évtizedek óta ismert technológiát, amivel lítiumos akkumulátorok is kiválthatók

Miután tavaly megtört a lítiumos akkumulátorok árcsökkenése, jókora figyelem szegeződött az alternatív energiatárolási lehetőségekre, amelyek kifejlesztésében mostanában jellemzően kínai cégek […]

további részletek
2016.09.15

A B-vitamin ihlette az új bioakkumulátort

Új dimenziót nyithatnak a folyadékáramos akkumulátorok gyártásában az energiatárolásra képes szerves molekulák. A Harvard Egyetem munkatársai a B2-vitamin működési elvét […]

további részletek
2014.08.15

Egy helyett két kicsi akkumulátor kellene az okostelefonokba

A Microsoft kutatói olyan okostelefont akarnak készíteni, amely egy feltöltéssel egy héten át működik. Ranveer Chandra, a cég mobilitási és […]

további részletek
2017.06.05

Tíz évig is működőképes marad a vízalapú akkumulátor

Energiatárolás PH-semleges vízben oldott szerves molekulákkal. Az egyetemi kutatók állítják, hogy az eljárás nem csak biztonságos, a környezetre veszélytelen anyagokból […]

további részletek