Akkumulátor Blog

A mobilt is tölti a szuperfüles

2013.08.05

Már jövőre kapható lehet a mobil akkuját töltő, napelemes fejhallgató.

Egy glasgow-i dizájner agyszüleménye az OnBeat nevű fejhallgató, amelynek pántját teljes egészében napelemekkel szerelik fel. Az innen nyert energiával az egyelőre csak prototípusként létező fülhallgató használat közben fel is tölti a mobiltelefont.

Az OnBeat legyártásához kiötlője, Andrew Anderson a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó portálon gyűjt tőkét: huszonnyolc napon belül 200 ezer fontot, vagyis közel hetvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtene össze az internetes befektetőktől. E sorok írásakor 13 ezer fontnál tart a néhány nappal ezelőtt megindult gyűjtés.

A napelemes fejhallgató mindkét oldalán egy-egy vezeték van, ezek egyike a telefon vagy más lejátszó fülhallgató-kimenetébe való, a másikat pedig a mobil töltést is biztosító adatcsatlakozójához kell kapcsolni.

Az OnBeat oldalán csupán annyi szerepel, hogy a pánt teljes felületére applikált napelem 55 négyzetcentiméteres felületű, és 5,5 voltos feszültséggel tudja tölteni a mobil akkumulátorát. A begyűjtött energiát pedig a fejhallgatóba épített két apró, egyenként 1000 milliamperórás lítiumakkumulátor tárolja: nagyjából ekkora kapacitással rendelkezik egy mai tipikus okostelefon telepe is. A BBC-nek a Carnegie Mellon Egyetem szakértője úgy nyilatkozott, hogy egy iPhone teljes feltöltése elméletben egy 4-8 kilométeres, tehát meglehetősen hosszú séta ideje alatt végezhető el az OnBeat paraméterei alapján.

Egy hasonló töltési kapacitású univerzális napelemes töltő gyártójának honlapján elérhető specifikáció szerint egy tipikus mobiltelefont két-három óra alatt lehet feltölteni optimális fénymennyiség mellett, egy nagyobb okostelefon feltöltése azonban tovább is eltarthat. Ennél praktikusabb megoldás, hogy a fejhallgató akkumulátorai otthon, USB-n keresztül is feltölthetők, így a füles akár az éjszakai buszon ülve, vagy rossz időben is tudja tölteni a telefont.

Az OnBeat gyártása akkor indulhat meg, ha legalább 2500 darab fejhallgatóra érkezik megrendelés. A projekt támogatói olcsóbban, 70 fontos, vagyis 24 ezer forint körüli árért juthatnak hozzá a fejhallgatóhoz, melynek teljes ára várhatóan 120 font, vagyis negyvenezer forint körül alakulhat. Ha a kickstarteres tőkegyűjtés sikeres lesz, jövő februárban megkaphatják a termék első példányait a gyártást támogató megrendelők.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2013.12.25

Szenzációs újdonság az akkumulátorok világában

Miközben az utóbbi évtizedekben az autó egy kerekeken guruló számítógépközponttá alakult, addig az elektronikus rendszerek számára életfontosságú energiát tároló akkumulátor […]

további részletek
2013.07.05

Megvan az örök életű mobiltelefon akkumulátor

Egy amerikai egyetemi hallgató találmánya lehet a megoldás a mobiltelefonok hamar kimerülő akkumulátoraira. Az arizonai Phoenixben megrendezett Intel International Science […]

további részletek
2013.02.05

Ismét gyilkolja az iOS frissítés az akkumulátort

Ismét olyan felhasználói visszajelzéseket lehet olvasni, hogy az iOS 6.0.2 frissítés óta az akkumulátor újra gyengélkedik. A szituáció ismerős lehet […]

további részletek
2008.10.14

Tíz perc alatt tölthető laptop-akkumulátor

A japán Toshiba egy technológiai vásáron mutatta be Super Charge ion Battery (SCiB) nevű újfajta noteszgép-akkumulátorát, amelynek érdekessége, hogy tíz […]

további részletek