Akkumulátor Blog

A termálvizek szolgálhatnak „tiszta” lítiummal Európa számára

2020.06.25

A lítium az elektromos autók akkumulátorainak alapvető összetevője. Az Európai Unió a klímavédelmi vállalásainak teljesítésében, illetve az európai városok levegőjének tisztábbá tételében fontos szerepet szánna az elektromos járműveknek, ám az energiatároló egységeikhez kellő lítium bányászata jelenleg nem fenntartható módszerekkel zajlik. A fém termálvizekből kinyerése viszont környezetbarát alternatívával szolgálhat, és Európában több kitermelhető forrásra is bukkantak már.

Dél-Amerikában a lítiumot párologtató tavak használatával nyerik ki, ami a vízkészletek csökkenését eredményezi, máshol pedig a víz szennyezésével járó külszíni fejtéssel jutnak hozzá a ritka fémhez. A környezetkárosításon túlmenően további gondot jelent az, hogy az EU-ban felhasznált lítium szinte teljes egésze mindössze néhány külső államból származik, ami veszélyeztetheti az ellátást.

Szerencsére van lehetőség a változtatásra

A lítium a különböző ásványok és sók mellett geotermikus kutakban is fellelhető, és a sós geotermikus folyadékból történő kinyerése minimális környezeti lábnyommal jár csak. Míg a tradicionális eljárások során párologtatással jutnak lítiumhoz, addig a geotermikus kutakból való kinyerés során a felszínre szivattyúzott vizet a fémhez hozzájutás után visszajuttatják a kéregbe. Ezenfelül a víz által szállított hőt elektromos áram környezetbarát generálására használják.

Egy geotermikus erőmű tehát az áram- és hőtermeléssel egy időben lítiumot vagy más nyersanyagokat is termelhet, méghozzá szén-dioxid kibocsátása nélkül. Ez azt jelenti, hogy az energiaellátás dekarbonizálása költséghatékonyabban hajtható végre.

Élen Németország és Franciaország

Európában már több országban is zajlanak feltárások olyan geotermikus kutak találásának reményében, melyek lítiumot tartalmaznak. Kitermelhető forrásokra leltek már például a franciaországi Elzászban, a svájci Bázel városa mellett, valamint München és Frankfurt régióiban is, az Egyesült Királyságban pedig Cornwall megyéjében folynak feltárások. A legtöbb kitermelhető forrás egyelőre úgy néz ki, hogy Németországban és Franciaországban van. Utóbbiban a német-francia határon fekvő Soultz Sous-Forêt településénél lévő termálvíz-tározóból becslések szerint évente ezerötszáz tonnányi lítium-karbonátot lehetne kinyerni, ami az ország igényeinek 10 százalékát fedezhetné.

Az Európai Akkumulátor Szövetség (European Battery Alliance – EBA) oldalán megjelent cikk zárásként megjegyzi, hogy még további vizsgálatra szorul az, hogy Európában pontosan mekkora potenciál is rejlik a lítium termálvízből való kinyerésében, ugyanakkor a kereslet növekedésével egyre több ország fog befektetéseket végezni a területen.

autopro.hu


Kapcsolódó információk

2009.06.29

Panasonic firmware frissítés!

A Panasonic új firmware-t jelentett be a Li-ion akkumulátorokkal működő fényképezőgépeivel kapcsolatban. A frissítés lényege a biztonsági előírások figyelembe vételével […]

további részletek
2023.04.15

Hogyan töltsem az elektromos autómat?

Az elektromos autók töltése különbözik a hagyományos belső égésű motorokkal rendelkező járművek töltésétől. Az alábbiakban tíz lépésben összefoglalom, hogyan lehet […]

további részletek
2022.12.25

Mik azok az AGM akkumulátorok?

Az AGM az angol Absorbed Glass Mat szavak rövidítéséből keletkezett mozaikszó. Magyarra fordítva, felitatott üvegszálas akkumulátoroknak lehet őket nevezni. Az […]

további részletek
2018.03.15

Naponta 100 millió forintos hasznot hoz a Tesla mega-akkumulátor mezője

Az eredetileg csupán hatásos PR-fogásnak szánt Twitter-bejegyzés, melyet Elon Musk később a gyakorlatba is átültetett, hatalmas problémát oldott meg. És […]

további részletek