Akkumulátor töltése mozgási energia segítségével

M2E Power prototípus. Forrás: bit-tech.net.Manapság már több olyan kutatás is folyik, amelyek azt vizsgálják, hogy lehetséges-e mozgási energia segítségével akkumulátorokat tölteni. Az eljárás lényege azon alapszik, hogy egy különleges szerkezet segítségével sétálás közben áramot fejleszthetünk, amelyet aztán egy lítium-ion akkumulátor raktároz el. Így menet közben feltölthető a lemerült telefon vagy a GPS, ám a technológia jelenlegi állása szerint bizony hosszú órákon át kéne mozogni ahhoz, hogy értékelhető töltést gyűjtsön össze az akkumulátor.

A legfrissebb kutatási eredmények az M2E Power nevéhez fűződnek. A gyártó nagyjából egy éve kísérletezik az újszerű eljárás tökéletesítésén, ám a munka némileg meghozta gyümölcsét, ugyanis elkészült a szerkezet első, működő prototípusa. Az eljárás lányege, hogy mozgás közben a tekercsekből és mágnesből álló szerkezet áramot állít elő azáltal, hogy a mágnes a tekercsek között ide-oda mozog. A technológiát a Boise State University kutatói fejlesztették ki, de még közel sem tökéletes. A szerkezet komoly problémával küzd: ahhoz, hogy a töltéshez megfelelő erősségű áramot nyerjünk, gyors mozgásra van szükség. A jelenlegi tesztkészülék hat órányi sétálással képes annyi energiát termelni, amely egy átlagos mai mobiltelefonnak nagyjából egy óra beszélgetési időre elegendő.

A technológia kétségtelenül fejlődik, de még rendkívül hosszú út áll előtte. Ezzel egy időben más kezdeményezések is indultak: egyes kínai gyártók napelemes töltők segítségével próbálják feltölteni a lítium-ion energiaforrásokat. Ezek az eljárások mindenképpen a jövőt jelentik, persze csak akkor, ha a töltők hatékonysága jelentősebb mértékben javul.

Az M2E Power fejlesztői optimisták: szerintük már 2009-re elkészül a töltő végleges változata, amely kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük