A Kaliforniai Műszaki Egyetem, a NASA és a Honda szakértői olyan akkumulátort hoztak létre, amely a hagyományos lítiumion-akkumulátoroknál tízszer több energiát képes tárolni.

Ahogy technológiánk fejlődik, egyre több területen kapnak szerepet az akkumulátorok. Az energiatárolók azonban egyelőre nem fejlődnek elég gyorsan, ráadásul az ökológiai lábnyomuk is igen jelentős. Éppen ezért rengeteg mérnökcsapat dolgozik azon, hogy fenntarthatóbb akkumulátorokat hozzanak létre.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, a NASA Jet Propulsion Laboratory és a Honda csapatának most sikerült megalkotniuk egy fluoridalapú eszközt, amely a lítiumion-akkumulátorok alternatívájává válhat – írja a Futurism. A Victoria K. Davis, a Jet Propulsion Laboratory és a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett csoport szerint akkumulátoruk tízszer több energiát képes tárolni, mint a hagyományos eszközök.

Fluoridalapú akkumulátorokat már korábban is létrehoztak, működésükhöz azonban eddig meglehetősen magas, nagyjából 150 Celsius-fokos hőmérsékletre volt szükség.

A szakértők szerint az új eszköz ezzel szemben szobahőmérsékleten is tökéletesen használható.

Christopher Brooks, a Honda Kutatóintézet munkatársa úgy véli, a fluoridalapú energiatárolók igen ígéretesek. Az efféle eszközök a lítiumion-akkumulátorokkal ellentétben nem melegednek túl, ráadásul kevésbé szennyezőek.

A szakértők szerint további tesztekre lesz szükség ahhoz, hogy eldöntsék, miként lesz alkalmazható az új akkumulátor. Még ha az eszköz jól is szerepel a vizsgálatokon, akkor is évekbe telhet, mire megjelenik a piacon.

24.hu