Akkumulátor Blog

Ezért jobb a lítium-ionos akkumulátor a savasnál

2020.06.15

Bár a lítium-ionos akkumulátorok előállítása költségesebb, egész életciklusokat tekintve olcsóbbak lehetnek, mint a savas akkumulátorok. Emellett üzemeltetésük és cseréjük biztonságosabb, töltésük pedig gyorsabb.

Hosszú évekig uralta a piacot a savas akkumulátor, mely a mai napig elterjedt energiatároló, különösen az olyan üzemeltetési körülmények között, ahol a súly nem lényeges tényezőnek. Viszonylag olcsó, megbízható és bevált technikáról van szó.

Előállítási költsége alacsonyabb, mint a lítium-ionos akkumulátoroké, azonban mégis sokkal kevésbé hatékony: egy lítium-ionos akkumulátor életciklusa akár kétszerese is lehet a savasénak, így pedig az egyszeri előállítási vagy beszerzési költsége megtérülhet. Igaz, ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a lítium bányászata sokszor emberi jogi és környezetvédelmi aggályokat vethet fel.

A lítium-ionos akkumulátor előnye a logisztikában

A MachineDesigns szerint a savas akkumulátorokkal hajtott targoncákat alkalmazó cégeknél komoly problémát jelenthet a töltők tisztán tartása a savkicsapódások miatt. Emellett költséges nyolc órán át nélkülözni egy-egy járművet a töltés idejére, majd újabb nyolc órát hűteni is akkumulátort, ami viszont az ilyen eszközöknél előírás.

A lítium-ionos járműveknél a töltés akár két óra alatt elvégezhető, egyéb járulékos költsége nincsen, ennyi idő alatt kész is az akkumulátor töltése. Fontos szempont még, hogy a savas akkumulátorok károsodhatnak a sűrű töltéstől, a lítium-ionos társaiknál ilyen jellegű probléma viszont nem áll fenn.

A lítium-ionos akkumulátorok hatékonyabbak is, a teljes kapacitásuk felhasználható, valamint egy azonos méretű savas akkumulátorhoz képest a lítium-ionos változat több energia felhasználására képes.

Biztonságosabb a lítium-ionos akkumulátor

Méretéből adódóan könnyebb a lítium-ionos akkumulátorok cseréje ráadásul biztonságosabb is, hiszen a műveletet végző dolgozóknak nem kell tartania a savkicsapódástól, illetve az elhasznált akkumulátorokból sem szivároghat semmilyen sav.

Közvetett módon a munkahelyi környezet is biztonságosabb, de főleg tisztább lesz azáltal, hogy a töltők környéke és azok a helyszínek, ahol az akkumulátorok cseréje történik, nem lesz savas.

Környezetvédelmi szempontok

Bár az előállítása nem feltétlenül környezetkímélő, a használata során a lítium-ionos akkumulátor kevésbé szennyezi a környezetét, mint a savas akkumulátorok. A már említett savszivárgások mellett a lítium-ionos akkumulátorok hatékonyabbak, így a használatuk környezetvédelmi szempontból is előnyösebb.

A lítium ráadásul újrahasznosítható, ennek hatékonysága ráadásul újabb technológiáknak köszönhetően akár még jelentősebb is lehet.

autopro.hu


Kapcsolódó információk

2012.12.07

Törvények, törvények ….

a hordozható másodlagos (újratölthető) elemek és akkumulátorok, valamint a gépjárműelemek és -akkumulátorok töltéskapacitását jelzőcímkézés szabályainak a 2006/66/EK európai parlamenti és […]

további részletek
2017.03.05

Miniatűr „poroltókkal” előznék meg az akkumulátor-tüzeket

A telefonokban, a laptopokban és más hordozható készülékekben használt lítiumion-akkumulátorok alacsony súlyuk és jó hatásfokuk miatt nagyon elterjedtek napjainkban. Használatukat […]

további részletek
2013.09.25

Kabátba rejtett akkumulátor Galaxy S4-re

A Mophie Juice bejelentette legfrissebb újdonságát, a Samsung Galaxy S4 modellekkel kompatibilis akkukabátot. Annak ellenére, hogy nem sok panasz érkezik […]

további részletek
2015.12.25

Szállítja otthoni akkumulátorait a Tesla

A cég elindította pilot programját, egyelőre csak a 7 kWh-s modellek kerülnek ki a vásárlókhoz, a nagyobb, 10 kWh kapacitású […]

további részletek