Hidrogén üzemanyagcellás telefon-akku

Az üzemanyagcellák fejlődését mutatja, hogy ma már képesek ilyen kis méretű és ilyen veszélyes felhasználási területen alkalmazott akkuk előállítására is.

A mobilkészülékek régóta szenvednek energiahiányban, és szinte minden változatuk, a kéziszámítógépektől a mobiltelefonokig. Miközben lassan az egész világ internetre csatlakozik, a noteszgépek aktív használat mellett még mindig csak néhány órán át képesek üzemelni.

Ezen a lehetetlen helyzeten számos fejlesztő vállalkozás igyekszik változtatni, különösen mivel az igazán életképes megoldás birtokosának jövőbeli bevételei szinte beláthatatlanul magasak. A verseny egyik résztvevője az Angstrom Power, akik az üzemanyagcellás megközelítést választották. A hidrogén alapú cellák még kísérleti fázisban vannak, de a prototípus már elkészült, és bíztatók az előjelek. Az vállalat technológiába vetett bizalmát mutatja, hogy egy mobiltelefonhoz, nevezetesen a Motorola MOTOSLVR L7 modelljéhez készítettek akkut.

Ez két szempontból is kockázatos vállalkozás, egyrészt igen kis méretekben kell működtetni a cellát, másrészt igen magas egy technikai malőr esetén a személyi sérülés veszélye. Az ilyen esetek a múltban akár emberéletet is követeltek, az USA-ban pedig egészen biztosan okot adnának egy olyan óriási összegű perre, melyre azután akár az egész vállalat rámehet. Az Angstrom azonban optimista, de egyben óvatos is, a modellt gondosan tesztelik, és még nem nyilatkoztak a megjelentetés dátumáról.

prim.hu

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük