Akkumulátor Blog

Itt az új szuperaksi! 30 ezerszer tölthető és 30 évig működik!

2023.11.05

Nagyjából négy évtizede találták fel a NASA tudósai a nikkel-hidrogén akkumulátorokat. Jelenleg is ilyeneket használ a Nemzetközi Űrállomás és a Hubble űrteleszkóp. Most azt állítja egy amerikai cég, sikerült nemcsak megfizethetővé, hanem a Földön is használhatóvá alakítaniuk a technológiát.

A NASA technológiáján alapulnak az új szuperakkumulátorok

A NASA a Nemzetközi Űrállomáson és a Hubble űrteleszkóp áramellátásához is alkalmazza a mintegy 40 évtizede kifejlesztett, rendkívül strapabíró, újrahasznosítható, szennyező anyagot nem termelő és nem tűzveszélyes nikkel-hidrogén akkumulátorokat. Ezt az egyébként rendkívül drága technológiát vette alapul az amerikai EnerVenue vállalat azért, hogy fenntarthatóan gyártott és tartós akkut készítsen. Viszont földi használatra és olcsóbban, mint az űrügynökség. Állítják, sikerült – írja az Interesting Engineering.

Az új technológia hosszú távon helyettesítheti a hagyományos akkumulátorokat, és az újfajta telepek jóval biztonságosabbak lesznek, mint a hagyományos lítium-ion pakkok

– idézi Jorg Heinemannt, a cég vezetője a HVG.

A vállalat jelenleg egy 93 ezer négyzetméteres gyár létrehozásán dolgozik, ahol olyan akkukat készíthetnek, amelyek körülbelül 30 ezer töltési ciklust bírnak (ennyiszer lehet teljesen lemeríteni és feltölteni az eszközöket azok számottevő teljesítménycsökkenése nélkül), így nagyjából 30 évig maradnak használhatók.
Sokat javulhat a CATL akkumulátorok töltési ideje

Egyébként rendkívül gyorsan fejlődik az akkumulátorok technológiája. Például a világ legnagyobb akkumulátorgyártójának, a kínai CATL-nek a vezető tudósa, Wu Kai jelentette be néhány hete, hogy olyan új anyagot fejlesztettek ki, amely jelentősen javítja az e-autók lítium-ion akkumulátorainak töltési hatékonyságát, akár extrém hidegben is. Mínusz 20 fokban például 50 százalékos hatékonyságnövelést értek el, normál hőmérsékleten pedig 43 százalékost.

A Carscoops beszámolója szerint a technológia segítségével a vállalat képes lesz sorozatgyártani egy olyan akkut, amely 10 perc alatt feltölthető és 400 km hatótávolságot nyújthat a felhasználójának. Azonban a jövőben a 10 percet tovább szeretnék csökkenteni 5-7 percre.
Szupergyors akkutöltéssel kísérletezik a Tesla is

Jellemzően 100-150 kW-os töltőteljesítményről indulnak manapság a villanyautók akkumulátorai. Viszont a felső-kategóriás elektromos autóknál ez az érték inkább 250-300 kW környékén alakul.

Az izraeli StoreDot az utóbbinál is sokkal jobb eredményeket ért el a szupergyorsan töltődő, 5 perc alatt 100 mérföld (160 km) megtételéhez elegendő energiát magába szippantó cellák területén. Kijelentették azt is, hogy 2028-ra 3 percre, 2032-re pedig 2 perc/100 mérföldre tudják javítani a teljesítményt. Az elkészült akkumulátoraikat néhány autóipari szereplő is teszteli. Például a Tesla.

Az USA Today szerint Elon Musk vállalata nagy potenciált lát a technológiában. Az akkumulátor tesztelése része a Tesla azon elkötelezettségének, hogy csökkenti ügyfelei autóinak töltési idejét. Ráadásul a portál forrásai szerint a Tesla nemcsak partnerségi lehetőséget keres, hanem akár fel is vásárolhatja az izraeli vállalatot.
Elon Musk korábban is beszélt róla, hogy a vállalata többféle akkumulátort próbál biztosítani a járműveihez. A StoreDot extrém gyorsan tölthető (XFC) aksijai ebben a törekvésben áttörést jelenthetnének, amennyiben alkalmasnak bizonyulnak a tömeggyártásra.

haszon.hu


Kapcsolódó információk

2013.04.05

Galaxy IV akkumulátor NFC támogatással

Integrált NFC modullal érkezik dél-koreai gyártó újabb készülékekhez szánt akkumulátora. Az előzetes információk szerint a Samsung és az Apple újabb […]

további részletek
2008.09.27

Horváth Miklós: A világ működése/ Akkumulátor

Elektrokémiai áramforrások, amely vegyi energiát alakítanak át árammá, az akkumulátorok esetén megfordítható, az elemek esetén nem megfordítható módon. (Az angol […]

további részletek
2009.03.07

Vigyázat – hibás BP-6M Nokia akkumulátorok!

A Nokia figyelmeztetése szerint az egyik legelterjedtebb akkumulátora közül – amely például a Nokia N73, 6280, N77, és 3250 XpressMusic […]

további részletek
2012.11.30

2025-re 70 százalékkal lesznek olcsóbbak az akkumulátorok

Egy új McKinsey jelentés szerint az elkövetkezendő bő 10 évben jelentősen csökkenni fog az akkumulátorok ára, ami egyben az elektromos […]

további részletek