Akkumulátor Blog

Melyik telefon akkuja bírja a legtovább?

2020.03.15

Már kapható 6.000 mAh-s akkumulátorral szerelt okostelefon is, azonban nem kézenfekvő, hogy a nagyobb akku magasabb üzemidőt is jelent. A PhoneArena méréseiből kiderül, aktuálisan melyik készülék bírja a legtöbbet.A legtöbb okostelefon-felhasználó minimum értetlenül az előtt a jelenség előtt, hogy az egyre nagyobb, egyre fejlettebb funkciókkal telepakolt készülékek éppen az energiatárolás tekintetében nem mutatnak újat. Valamivel több mint egy évvel ezelőtt mi is idéztük a Morning Consult felmérsét, amiből már akkor kiderült, hogy az okostelefon-tulajdonosok egyre inkább a praktikus szempontok alapján döntenek. Már nem akarnak szélesebb kijelzőt és a hajánál fogva előrángatott újdonságokat, ezzel szemben nagyra értékelik a hétköznapi használatot megkönnyítő jellemzőket, ezen belül is 95 százalék tartja fontosnak az akkumulátor-üzemidőt.

Miután a felhasználók számos és egyre nagyobb adatforgalmat generáló alkalmazásokat használnak, és általában is egyre több időt töltenek a mobil képernyők előtt, az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák is általánossá váltak. Az akkuk ugyanis érdemben szinte semmit sem változtak az elmúlt évtizedben, a gyárók az energiatakarékosabb megoldások fejlesztésével vagy a töltési idő leszorításával javítják a telefonok üzemidejét. Nem véletlen, hogy egyre több helyen bukkannak fel a töltőállomások, a külső akkumulátorok vagy a gyorstöltők – ez utóbbiak működéséről néhány nappal ezelőtt közöltünk egy rövid összeállítást.

Méret, üzemidő, töltési idő

A PhoneArena folyamatosan frissűlő mérési statisztikáiból kiderül, hogy a szállítók egyes modellekben folyamatosan növelik az akkumulátorok méretét is. Ebben a mezőnyben a csúcsot az Asus ROG Phone 2 6.000 milliamperórás akkuja jelenti, de a Xiaomi Mi Max 2-t is már 5.300 mAh-s akkumulátorral gyártják. Ez persze nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy az adott modellek meddig bírják egyetlen töltéssel, mások mellett a képernyő mérete és felbontása is nagyban meghatározza az üzemidőt. Az iPhone 11 például 3.110 mAh-s akkumulátorával majdnem 13,5 órát bír, ami azt jelenti, hogy kifejezetten hatékonyan használja az energiaforrást.

Ahogy a gyorstöltők újkori karrierjéből is látszik, az üzemidő mellett nagyon fontos szempont, hogy mekkora macera ismét feltölteni a lemerülőben lévő telefonokat. Ahogy az a PhoneArena adataiból kiderül, nincs olyan készülék, amely a fenti és az alábbi toplista tetején is helyet foglalna magának: a 20 óra feletti üzemidővel büszkélkedő Motorola Moto G7 Power akkumulátora majdnem két és fél óra alatt tölthető 100 százalékra, szemben a Moto G7 Plus alig több mint háromnegyed órájával – igaz, az utóbbihoz nem egész 9,5 órás üzemidő társul, így a két szempont összehasonlítása máris véleményessé válik.

A PhoneArena egyébként egy saját webes szkriptet használ a méréseihez, amely a megfelelő fényerő mellett a napi felhasználást imitáló terhelésnek teszi ki az okostelefonokat, eredményei pedig általában messze alatta maradnak azoknak az értékeknek, amelyeket a készülékgyártók meghatároznak az egyes modellekhez.

bitport.hu


Kapcsolódó információk

2022.05.25

Akkumulátor-nagyhatalom lehet Magyarország

2800 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az akkumulátorgyártás területén, a pénz bő 10 százalékát a kormány adta – írja a […]

további részletek
2017.09.05

Áttörés: megcsinálták a mobilt, melyben nincs akkumulátor, mégis lehet vele telefonálni

Hosszú évek munkájába került a Washingtoni Egyetem kutatóinak, de sikerült: elkészült az akkumulátor nélkül működő telefon prototípusa. Megvolt a próbahívás […]

további részletek
2010.10.31

Sószemnyi akkumulátort terveznek

A hosszútávú cél egy olyan akkumulátor, ami nem nagyobb egy sószemnél.

további részletek
2014.03.05

Új izomtelefon extrém hosszú üzemidővel

Egy most megjelent strapafon, az Evolveo Strongphone Accu nemcsak hogy (szinte) mindent kibír, hosszú üzemidőt is biztosít. Emellett Power Bank […]

további részletek