Akkumulátor Blog

Mikroakkumulátort mutatott be a Panasonic

2014.12.05

A világ legkisebb 13 mAh kapacitású akkumulátorával állt elő a Panasonic. A gombostűnél nem sokkal nagyobb telepet a gyártó elsősorban viselhető eszközökbe szánja, és már dolgozik a nagyobb kapacitású modellek kifejlesztésén.
hirdetés

Bár manapság az okostelefonok, sőt a viselhető eszközök terén is egyre kiforrottabb konstrukciók tűnnek fel, ráadásul már nem csak a prémium kategóriában, egy területet még mindig nem sikerült az iparágnak igazán tökéletesíteni: az akkumulátoros üzemidőt.

Igaz a készülékek zömének már nem jelent problémát egy teljes nap intenzív használat, a másnapi munkába azonban a felhasználók túlnyomó többsége már nem valószínű, hogy bele mer vágni töltés nélkül.

Alig nagyobb mint egy tű

Ez különösen az egyre népszerűbb okosórák terén jelent kényelmetlenséget, sőt az egyes modellekben meglévő alváskövető funkció használatát akár korlátozhatja is. Erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani a Panasonic, újonnan bejelentett, egészen kis méretű akkumulátorával. Egészen kicsi alatt pedig tényleg aprót értünk, a henger alakú telep ugyanis mindössze 20 milliméter hosszú, átmérője pedig 3,5 milliméter, ezzel a gyártó szerint ez az iparág legkisebb, 13 mAh kapacitású rendelkező akkuja.

Ez persze jóval elmarad a phabletek gyakran 3000 mAh-t is meghaladó értékeitől, ugyanakkor ebben a méretben kiemelkedőnek mondható. A CG-320 kódnévre hallgató akku 3,75 volt feszültséget képes produkálni, amely a Bluetooth, illetve NFC funkciók ellátására is elég. A vállalat már dolgozik a nagyobb, 30, illetve 50 mAh kapacitású modellek kifejlesztésén is, noha ezek várhatóan valamivel nagyobbak és nehezebbek lesznek a most bejelentett darabnál.

Jövőre már a piacra kerül

A hasonló telepek tehát főként a viselhető eszközökben, okoskarperecekben, illetve -szemüvegekben teljesíthetnek szolgálatot, a gyakran egészen nagy kijelzővel felszerelt okosórák meghajtásához azonban még fejlődniük kell, azokban jellemzően 3-400 mAh, illetve annál nagyobb akkuk találhatók és ezek is jórészt egy-másfél napra elegendők csak. Bevethetők lehetnek viszont például fitneszkarperecekben, mint a népszerű Jawbone, amelynek UP24 modelljében jelenleg is egy 32 mAh-s akkumulátor dolgozik. Utóbbi, miután kijelző ellátásáról nem kell gondoskodnia, eleinte egy hét használatra volt elég, egy nemrég érkezett firmware-frissítésnek köszönhetően azonban már kétszer ennyi ideig látja el energiával az eszközt.

Az apró CG-320-ra tehát valószínűleg a hasonló, kijelzővel nem rendelkező eszközök gyártói csapnak majd le első körben, miután az jövő februárban elérhetővé válik. A Panasonic a tervek szerint kezdetben havi 100 ezer darabot gyárt majd belőle.

hwsw.hu


Kapcsolódó információk

2018.12.25

2025-től saját akkumulátor “gigagyárat” üzemeltetne Európában a Volkswagen

A német Manager Magazin értesülései szerint az autógyártó a koreai SK Innovation nevű vállalattal karöltve hoznák létre a gyárat egy […]

további részletek
2015.11.15

5 hatásos tipp az okosmobil gyorsítására

Idővel a puszta használattól lelassulnak az Androidok. Néhány egyszerű módszer alkalmazásával újra gyorsak lesznek. Még tárhelyet is nyerünk az alább […]

további részletek
2023.11.25

Mi az a proton akkumulátor, és miért forradalmasíthajta az energiatárolást?

Az RMIT Egyetem új proton akkumulátora forradalmasíthatja az energiatárolást, mivel biztonságos, megfizethető és környezetbarát alternatívát kínál a lítium-ion akkumulátorokhoz képest. […]

további részletek
2014.09.15

Eddig bírja majd energiával a Passport

A modern okostelefonok — köztük egy-két újabb BlackBerry — kapcsán manapság megfogalmazódó egyik legkomolyabb kritika, hogy a készülékek akkumulátorai egy […]

további részletek