Akkumulátor Blog

Milyen akkut/elemet vásároljak?

2009.06.12

A digitális fényképezőgépek és minden mobil eszköz egyik leggyengébb pontja az áramellátás.
Ha az áramforrásunk lemerül, gépünk tetszhalálba merevedik. Nem mindegy, hogy elemet vagy akkut használunk, illetve az akkumulátort milyen töltővel töltjük.

Elemek:
Az elektronikus készülékek nagy része üzemeltethető a mindenhol kapható szárazelemről. Az általánosan elterjedt LR6 vagy más néven AA típusú normál ceruzaelem kommersz árucikknek számít. Az elemről üzemeltetés azonban a legdrágább mulatság a mobil eszközök körében, azaz csak vészmegoldásként számítunk rájuk. De nem mindegy, milyen elemet vásárolunk:
-Szén-cink típusú elemet NE használjunk. Ezek az olcsóbb elemek hajlamosak a kifolyásra, és nem terhelhetőek annyira, ahogyan a digitális gépek azt igénylik. Lehet tehát, hogy az elem friss és jó, mégsem működik vele a készülék.
-Alkáli-mangán elemet nyugodtan használhatunk mindegyik eszközben. Ezeket az elemeket hívja a köznyelv „tartós” elemnek. Vásárláskor azonban ha csak lehet, favorizáljuk a Duracell, Kodak, Varta, Sony vagy Energizer típusokat. Más gyártmányoknál előfordulhat, hogy a gép a friss elemmel sem kapcsolható be!
-A lítiumelemek nem minden géptípusban használhatók. Élettartamuk a leghosszabb, igen könnyűek, de sajnos nagyon drágák. Emiatt nem terjedtek még el széles körben. Mielőtt lítiumelemet választunk, tájékozódjunk gépünk használati utasításában, hogy használhatunk-e ilyet. Figyeljünk arra, hogy
az egyszer már terhelés alá helyezett lítiumelemet végig merítsük ki! A félig kimerült cellák ugyanis nem bírják a terheletlen állapotot, azaz a gépből kivéve magukban is hamar lemerülnek. Ehelyett inkább hagyjuk a gépben őket, ugyanis a kikapcsolt gép gyenge áramfelvétele is elegendő ahhoz, hogy kondícióban maradjanak elemeink. A lítiumelemek óriási előnye, hogy hidegben alig csökken a kapacitásuk.

Hogyan kíméljük a telepeket?
-Ha a lemerülőben levő vagy frissen lemerült telepet félórára-órára pihenni hagyjuk a gép kikapcsolt állapota mellett, erejük gyakran visszatér. Azzal is növelhetjük élettartamukat, hogy 10-20 percnyi terhelés után félórára pihenni hagyjuk őket.
-Fotázáskor elemes üzemnél kerüljük a hátoldali TFT-LCD használatát. Használjuk helyette az optikai keresőt!
-Ne feledkezzünk meg arról, hogy hidegben az elemek kapacitása rohamosan csökken. Az így lemerült elemeket NE dobjuk ki, mert szobahőmérsékleten még biztosan működni fognak.
-A digitális fényképezőgépben, vakuban kimerült elemek gyakran jók még zsebrádióba, órákba. Minden esetben jók azonban még pl. rádiókioldókba.  A kimerült elemeket, mint veszélyes hulladékot mindig szelektíven gyűjtsük!
-Minden elem és akkumulátor érzékeny a mechanikai behatásokra! Fokozottan ügyeljünk rájuk, óvjuk őket a leeséstől!
-Az akku és az elem, valamint a gép érintkezőit tartsuk tisztán. Az oxidrétegtől, mely időről-időre bevonja őket, radírceruzával vagy üveggyapot-betétes tisztítóceruzával szabadulhatunk meg.

Akkumulátorok / töltők:
Az akkumulátor a hozzátartozó töltővel drága beruházás, de hamar megtérül a gyakori használat mellett. A nagyobb beruházást kiegyenlíti a több százszoros feltölthetőség. Ezért terjedtek el a mobil eszközökben. A ceruzaelemeket helyettesítő típusokat szinte minden helyen alkalmazhatjuk. De figyeljünk jól a használati utasításra! Csak az ajánlott akkumulátort használjuk, ellenkező esetben a
gép tönkremehet! Általánosan igaz, hogy egy akkumulátor élettartama 2-4 év a használat módjától függően, illetve 500-1000 újratöltést viselnek el maximálisan a cellák:
-A nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátor lassan kimegy a divatból. Relatíve nehéz, bár nagyon jól terhelhető. Nagy hátránya a memóriaeffektus. Ez azt jelenti, hogy ha teljesen le nem merült akkumulátort töltünk fel, a későbbiekben csak azt az energiamennyiséget hajlandó leadni az akku, amit a meglévőre úgymond „rátöltöttünk”. Emiatt az egyszerű töltővel használt akku élettartama nem túlságosan hosszú. Igényes töltőkkel ellenben nagyon jó áramforrások.
-A nikkel-fémhidrid (NiMH) akkumulátorok modernebbek, gyakran memóriaeffektus nélküliek. Kapacitásuk nagyjából hasonló a NiCd-hoz. Kissé drágák, ennek ellenére általánosan elterjedtek.
-A lítium-ion vagy lítium-polimer típusú akkumulátorok a jövő tölthető áramforrásai. Szinte pehelysúlyúak, a Li-polimer típusok pedig szinte körömnyi méretűek is lehetnek nagy kapacitás mellett. Memória effektust nem mutatnak. Speciális töltőt igényelnek, relatíve drágák, de már széles körben terjednek. Egyetlen további hátrányuk az, ami a lítiumelemeké, nevezetesen, hogy „nem szeretik” a terheletlen állapotot: akkor hamar lemerülhetnek. Ha hosszabb ideig nem használjuk őket, azaz nem merülnek és töltődnek, akkor szintén tönkremennek. Ha idejében észrevesszük a lítiumakku kapacitáscsökkenését, gyakori használattal még megmenthetjük az enyészettől.
-A mobil eszközök azonban legtöbbször saját, egyedi akkuikkal működnek, nem az LR6-os tipusokkal. Ezek az akkuk általában nagy kapacitásúak, sok energiát tárolnak. Gyakran tartalmaznak saját fedélzeti komputert. A fedélzeti komputernek köszönhetően az akkuk hosszú élettartamúak, ugyanis a töltő egyes funkcióját is automatikusan vezérlik a fedélzeti komputerek. Az egyes akkutipusokra azonban a fentebb elmondottak érvényesek.
-Idegen gyártók készítenek külső, öv- vagy váltáskában elhelyezett, nagy kapacitású akkumulátort. Ezek az akkuk a fényképezőgépek, laptopok, PDA-k, walkman-ek stb hálózati adapter csatlakozójához csatlakoznak.

Tippek-trükkök:
-Kiöregedett akkumulátorunktól váljunk meg mielőbb! Ha egyszer észrevesszük, hogy az akku túl gyorsan kimerül, ne használjuk többet, mert kárt okozhat a fényképezőgépünkben!
-Az akku élettartamát jelentősen megnöveli a professzionális, mikroprocesszor vezérlésű, kondicionáló, váltóáramú töltő (ld. alább).
-Az elromlott, kiöregedett akkumulátorokat mint veszélyes hulladékot mindig szelektíven gyűjtsük!
-Minden elem és akkumulátor érzékeny a mechanikai behatásokra!
-Az akku és az elem, valamint a gép érintkezőit tartsuk tisztán. Tisztítsuk meg őket az oxidrétegtől, mely időről-időre bevonja őket.

Akkumulátortöltők:
Alapszabály, hogy minden akkumulátortípushoz saját töltőt kell venni. El kell döntenünk továbbá, hogy hálózatról vagy szivargyújtóról üzemeltetjük-e a töltőt. Az előbbi eset helyhez kötött töltést jelent, utóbbi esetben utazás közben tölthetjük akkuinkat. Végezetül: egyszerű vagy intelligens töltőt vásároljunk?
-Az egyszerű töltő csak tölti az akkumulátort, a töltés végén pedig automatikusan lekapcsol. Az akku élettartamát nem hosszabbítja meg, bár maga a készülék igen olcsó. Tartozékként ilyet csomagolnak a legtöbb mobil készülék mellé.
-Az intelligens töltőben mikroprocesszor van. Nemcsak a töltésre és a töltés lekapcsolására képes, hanem az akkumulátor kondicionálására, másképpen formázására is. Ezzel törölhető az akkuból a memóriaeffektus hatása, illetve rendezhetők a cellák elektrokémiai folyamatai. A legtöbb profi töltő saját kijelzőjén tájékoztat az akku állapotáról, a teljes töltésből visszamaradt időről.

Tippek-trükkök:
-NiCd vagy NiMH akkuból tartsunk akár 3-4 cserére elegendő mennyiséget. Tároljuk őket
feltöltve, és intelligens töltővel dolgozzunk. Ezzel szemben Li-ion akku esetén csak egy pótakkunk legyen, és tartsunk magunknál egy kicsi, egyszerű töltőt.
-Az akkumulátor hidegben mindig valamelyik belső zsebünkben legyen. Soha ne tegyük ki az akkut közvetlen napfénynek, mert a túlmelegedés is árt neki.
-Igazi mobilosok válasszanak olyan töltőt, amelyik hálózatról és szivargyújtóról is üzemel.

Hálózati adapterek:
Szobában, irodában, helyhez kötött használat esetében jó megoldás a hálózati adapter. Itt a gép az áramot a hálózatról kapja, azaz nincs szükség akkumulátorra vagy elemre: nem kell figyelni a telepek állapotára. Zavartalan munkához ez mindenképpen előnyös. Különösen adattranszfer közben okozhat gondot a lemerülő telep, ezért ha a fényképezőgépet kártyaolvasóként használjuk a képek másolásához, vagy a TV-re kötjük elektronikus diavetítéshez, válasszuk a hálózati adaptert. Ma már nagyon sok eszközbe beépítésre került az akkutöltő is, azaz a hálózati adapter észrevétlenül energiával is feltölti készülékünk mobil áramforrását.

Túláramvédők, zavarszűrők:
Sajnos a hálózati tápon keresztül nemcsak a szűrt és stabilizált egyenáram, hanem károkozó rádiófrekvenciás zaj, tüske, túláram és villámcsapás is érkezhet gépünk elektronikájába. A mobil eszköz egyszerű lefagyasztásán kívül ezek a jelenségek zavarják a kommunikációt, íráshibát okoznak, az elektronikus fotók minősége csökken és extrém esetben a készülék teljes elektronikáját is tönkretehetik. Védekeznünk kell tehát a fenti, károkozó effektusok ellen! A hiba legtöbbször nem az áramszolgáltatótól ered. Egysilány minőségű háztartási gép pl. 500 V-os túláram-tüskéket kelthet a környezetében a hálózati áramon. A bekapcsolódó mikrosütő, lézernyomtató, mosógép-fűtőszál szintén hirtelen feszültségsüllyedést okoz. Nagy erejű túláram lökést távoli villámcsapás kelt. Kétféle megoldás közül választhatunk: a kisebb egységek némi zavarszűrést és teljes túláram és villámcsapás-védelmet garantálnak. A beléjük csatlakozó készülékeket tehát elsősorban a túláram okozta hibák ellen védik. A nagyobb egységek már hálózati stabilizátorok is egyben, azaz az elektromos hálózat feszültségingadozásait is kiegyenlítik. Nem felesleges óvatosság ezen eszközök alkalmazása. Áruk 10-50 ezer Ft között mozog, és tízszeres- ötvenszeres árú eszközöket védenek.

forrás: fotosuli.hu


Kapcsolódó információk

2013.02.05

Ismét gyilkolja az iOS frissítés az akkumulátort

Ismét olyan felhasználói visszajelzéseket lehet olvasni, hogy az iOS 6.0.2 frissítés óta az akkumulátor újra gyengélkedik. A szituáció ismerős lehet […]

további részletek
2013.12.15

Sony külső akkumulátor mobilokhoz

A japán gyártó hatalmas kapacitású hordozható akkumulátorokat készül piacra dobni. A Sony is felismerte, hogy a hordozható eszközök (elsősorban a […]

további részletek
2024.05.25

Az időhajlító kvantum-akkumulátorok jelenthetik a jövőt

Elsőre szinte felfoghatatlan, de az energiatárolás jövője a kvantum-akkumulátorokban rejlhet. Ezek az akkumulátorok olyan kvantumjelenségeket használnak fel, amelyek látszólag gúnyt […]

további részletek
2009.03.07

Vigyázat – hibás BP-6M Nokia akkumulátorok!

A Nokia figyelmeztetése szerint az egyik legelterjedtebb akkumulátora közül – amely például a Nokia N73, 6280, N77, és 3250 XpressMusic […]

további részletek