A több mint 60 éve létező, brit Which? fogyasztóvédelmi csoport vizsgálata szerint az Apple „túloz” az egyes iPhone-modellek üzemidejével kapcsolatban. A Which? számos elektronikai eszközzel kapcsolatban végez független méréseket, ők hozták nyilvánosságra azt is a múlt hónapban, hogy az Amazon mely oldalait árasztották el a hamis vásárlói értékelések.

A szakértők kilenc különböző almás mobilt vetettek teszt alá, amik azt mutatták, hogy a gyakorlatban produkált üzemidő akár 18-51 százalékkal is elmaradt bizonyos esetekben a gyártó által ígérttől. Az iPhone XR-nél a beszélgetési időben ütközött ki leginkább a dolog: ugyan az Apple weboldala szerint akár 25 órán át lehet csevegni a mobillal egyhuzamban, gyakorlatban csak 16 órát és 32 percet sikerült teljesíteni.

Az Apple válasza szerint az iPhone-okat úgy tervezték, hogy intelligensen kezeljék az energiafelhasználást annak érdekében, hogy a maximális üzemidőt produkálják, a saját tesztjeik pedig erre az intelligenciára reflektálnak.

„Mivel a Which? nem osztotta meg velünk az általuk használt metódust, ezért nem tudjuk az ő eredményeiket összehasonlítani a mienkkel. Az általunk használt tesztelési módszert részletesen publikáltuk a neten.” – reagálta a gyártó a kutatásra. Mint kiderült, a Which? a 100 százalékra töltött telefonokat egyszerűen csak fogta, és folyamatosan hívásokat végeztek rajta – ahogy az életben is történne.
Apple’s new iPhone XR are displayed after it went on sale at the Apple Store in Tokyo’s Omotesando shopping district, Japan, May 2, 2019. (Photo by Hitoshi Yamada/NurPhoto)

De nemcsak iPhone-okkal, hanem HTC, Sony, Nokia és Samsung márkájú eszközökkel is megtették ezt. Az Apple-ön túl a HTC-ről volt még elmondható, hogy az ígértnél kevesebb szuflát sikerült kisajtolni a tesztmobilból, bár a tajvani gyártónál csak 5 százalék volt az eltérés, szóval korántsem annyira durva, mint az iPhone XR-nél.

Ezzel szemben a Nokia, a Sony és a Samsung eszközök még többet is teljesítettek: a Sony Xperia Z5 Compact például 17 óra helyett 25 óra és 52 percen át bírta a folyamatos cseverészést.

Érdemes megjegyezni, hogy a felhasználó szokásai nagyban befolyásolják, hogy meddig tart ki egy töltés. Nem mindegy, hogy milyen fényerőn használjuk a mobilt, mennyi appot futtatunk rajta egyszerre, vagy hány értesítés villan fel óránként. Ha pedig olyan területen tartózkodunk, ahol gyengébb a térerő, az is szívhatja a telepet, hogy a mobil folyamatosan keresi a jelet.

24.hu