Akkumulátor Blog

Nem bírják olyan jól az iPhone-ok, ahogy az Apple állítja

2019.06.25

A több mint 60 éve létező, brit Which? fogyasztóvédelmi csoport vizsgálata szerint az Apple „túloz” az egyes iPhone-modellek üzemidejével kapcsolatban. A Which? számos elektronikai eszközzel kapcsolatban végez független méréseket, ők hozták nyilvánosságra azt is a múlt hónapban, hogy az Amazon mely oldalait árasztották el a hamis vásárlói értékelések.

A szakértők kilenc különböző almás mobilt vetettek teszt alá, amik azt mutatták, hogy a gyakorlatban produkált üzemidő akár 18-51 százalékkal is elmaradt bizonyos esetekben a gyártó által ígérttől. Az iPhone XR-nél a beszélgetési időben ütközött ki leginkább a dolog: ugyan az Apple weboldala szerint akár 25 órán át lehet csevegni a mobillal egyhuzamban, gyakorlatban csak 16 órát és 32 percet sikerült teljesíteni.

Az Apple válasza szerint az iPhone-okat úgy tervezték, hogy intelligensen kezeljék az energiafelhasználást annak érdekében, hogy a maximális üzemidőt produkálják, a saját tesztjeik pedig erre az intelligenciára reflektálnak.

„Mivel a Which? nem osztotta meg velünk az általuk használt metódust, ezért nem tudjuk az ő eredményeiket összehasonlítani a mienkkel. Az általunk használt tesztelési módszert részletesen publikáltuk a neten.” – reagálta a gyártó a kutatásra. Mint kiderült, a Which? a 100 százalékra töltött telefonokat egyszerűen csak fogta, és folyamatosan hívásokat végeztek rajta – ahogy az életben is történne.
Apple’s new iPhone XR are displayed after it went on sale at the Apple Store in Tokyo’s Omotesando shopping district, Japan, May 2, 2019. (Photo by Hitoshi Yamada/NurPhoto)

De nemcsak iPhone-okkal, hanem HTC, Sony, Nokia és Samsung márkájú eszközökkel is megtették ezt. Az Apple-ön túl a HTC-ről volt még elmondható, hogy az ígértnél kevesebb szuflát sikerült kisajtolni a tesztmobilból, bár a tajvani gyártónál csak 5 százalék volt az eltérés, szóval korántsem annyira durva, mint az iPhone XR-nél.

Ezzel szemben a Nokia, a Sony és a Samsung eszközök még többet is teljesítettek: a Sony Xperia Z5 Compact például 17 óra helyett 25 óra és 52 percen át bírta a folyamatos cseverészést.

Érdemes megjegyezni, hogy a felhasználó szokásai nagyban befolyásolják, hogy meddig tart ki egy töltés. Nem mindegy, hogy milyen fényerőn használjuk a mobilt, mennyi appot futtatunk rajta egyszerre, vagy hány értesítés villan fel óránként. Ha pedig olyan területen tartózkodunk, ahol gyengébb a térerő, az is szívhatja a telepet, hogy a mobil folyamatosan keresi a jelet.

24.hu


Kapcsolódó információk

2017.08.15

A Kaspersky Lab Battery Life-fal nem merül le az androidos telefon

A Kaspersky Lab új terméket mutatott be az Android készülékek felhasználóinak – a Battery Life nevű alkalmazást. Ennek az ingyenes […]

további részletek
2015.06.05

Gigantikus külső akkumulátor a Huawei-től

Nem meglepő módon napjainkban lassan már minden okostelefon- és tabletgyártónak a kínálatában felfedezhető valamilyen külső akkumulátor vagy vésztöltő a különböző […]

további részletek
2019.01.05

Méretes akkumulátor lesz a Samsung Galaxy S10+ okostelefonban

A készülék kijelzője pedig 93,4 százalékot tesz majd ki az előlapból. Bár a Samsung Galaxy S10 széria valószínűleg csak februárban […]

további részletek
2015.08.25

5 dolog, amit rosszul tudsz a mobilod töltéséről

1. Az utángyártott töltő tönkrevágja az akkumulátort Itt rögtön fontos különbséget kell tennünk a megbízható gyártók és a hamisítványok között. […]

további részletek