Akkumulátor Blog

Repülő szélerőmű, eldobható elem helyett napelem?

2012.04.20

A klímaváltozással kapcsolatosa félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrásokra.

Az elmúlt bő tíz év során lezajlott technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a megújuló energiaforrások versenyképessége egyre javul. Az elmúlt hetekben két nagyon érdekes innováció járta be a világot: egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet, míg egy walesi cég a beltéri fény energetikai hasznosításában ért el sikert, igen kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel az eldobható elemek gyártóit.

A világ energiaszükségletének a fejlődő világ vezérelte növekedése, a kőolajkészletek kimerülésének közeledése, illetve a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak az elmúlt 10-15 év során hatalmas lökést adtak az alternatív, megújuló energetikai fejlesztéseknek. A megújuló energiaforrások ismét közel kerültek az emberekhez (az ipari forradalmat megelőzően ezen energiaforrások álltak rendelkezésre). Hazánkban is számos településen látni a háztetőkön napkollektorokat, napelemeket, az helyenként autóutak, autópályák mentén sorra tornyosulnak a hatalmas szélturbinák.

Miközben az olyan hatalmas energetikai cégek, mint a GE, a Siemens vagy a Vestas gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kiforrottnak tekinthető technológiai megoldások hatékonyságát javítsák, és ezáltal megteremtsék a megújuló energiaforrások abszolút versenyképességét a jelen árampiaci feltételek között, addig a kisebb cégek igyekeznek szabadjára engedni fantáziájukat, és a mára már konvencionálissá vált megújuló energetikai megoldásokon túli, alternatív technológiákat fejleszteni, nem egy esetben teljesen új utat keresve a zöld energia termelés hatékonyságának javítására.

A kisebb társaságok nem képesek a hagyományos technológiai megoldások területén versenyezni, e téren a fent említett gigavállalatok is nehéz helyzetben vannak az egyre nehezedő kínai nyomás következtében. Ezért a megújuló energiaforrások “nem hagyományos” hasznosítását célozzák meg.

Az elmúlt időszakban két ilyen kisebb társaság is a hírekbe került innovatív megoldásával. Az egyik az AltaerosEnergies, amely sikeres kísérletet hajtott végre az általa fejlesztett repülő szélerőművel. A másik pedig a brit G24 Innovations, amely beltéri körülmények között ért el napelemével – igen figyelemre méltó hatásfokú – napenergia-hasznosítást.

AltaerosEnergies

Az MIT-ról kivált Altaeros Energies 2010 óta fejleszti lebegő szélerőművét. A társaság úgy kíván alacsony költségek mellett szélenergiát termelni, hogy kihasználja a nagyobb magasságban érvényesülő erősebb és folyamatosabb szelet. Ezzel a fejlesztéssel tavaly elnyerte a ConocoPhillips által meghirdetett energetikai versenyt, támogatást kap az amerikai mezőgazdasági minisztériumtól, a Kaliforniai Energetikai Bizottságtól és a Maine-i Technológiai Intézettől. A társaság egyébként partnert keres az első kereskedelmi szélerőművük létrehozásához.

A légi szélturbina – amelyet az angol rövidítés nyomát AWT-nek nevez – rendkívül mobilis, sokkal egyszerűbben üzembe helyezhető, mint egy hagyományos szélturbina, és az általa elérhető magasságokban mutatkozó szélviszonyoknak köszönhetően jelentősen jobb kihasználtságra, gazdaságosabb termelésre képes.

A március 27-én lezajlott kísérlet során egy 10 méter átmérőjű repülő turbinát eresztettek fel 100 méteres magasságba. Az AWT-t egy normál vontató csörlőjén keresztül eresztették fel, a turbinát a speciális tűzállóanyagba töltött hélium emelte a magasba. Az eszköz a levegőben megtermelt áramot a rögzítőzsinórzaton keresztül juttatta le a földre.

A társaság tervei szerint az AWT-t akár 300 méter magasra is fel lehet ereszteni, ami által az optimális terhelési feltételek mellett 65%-kal alacsonyabb költségek mellett képes az áramtermelésre. A berendezés nem szennyezi a környezetet, továbbá zajszennyezéssel sem jár az üzemeltetése, és a karbantartási igénye is nagyon alacsony.

Az AE elképzelése szerint a berendezést tökéletesen lehetne alkalmazni az áramhálózathoz nem csatlakozó településeken, katonai bázisokon, de a társaság hosszabb távú elképzelései szerint a technológia alkalmas lehet a tengeri szélerőművek termelési költségeinek csökkentésére is.

rep__l___sz__lr__m__.jpg

G24i

A G24i walesi társaság a beltéri, szórt fény hasznosításában, vagy a fény újrahasznosításában érdekelt társaság, amely ellentétben az imént tárgyalt AE-vel, már most is működő gyártórészleggel bír, és a múlt heti bejelentésüket megelőzően is technológiai értelemben piacvezetőnek számítottak a beltéri fényhasznosítás területén.

A társaság által legutóbb közöltek szerint, a fényérzékeny festett cellákra alapuló technológiájukban sikerült egy minden korábbinál magasabb hatásfokú anyagot létrehozniuk. Az új anyagtechnológiai megoldáson alapuló napelem átlagosan 26%-os hatásfokkal képes átalakítani a beltéri fényt elektromos energiává, amely jelentősen meghaladja a társaság által korábban felállított 15%-os világrekordot.

A társaság megoldásait elsősorban a háztartási elektronikai eszközökhöz ajánlja. A G24i elképzelései szerint speciális beltéri napelemeik kiválthatják a háztartási eszközökben használatos elemeket, illetve jelentősen csökkenthetik a készenléti “stand-by” üzemmód által felhasznált hálózati energiát is, mely a teljes lakossági áramfogyasztás jelentős hányadáért felel (Ez az Egyesült Királyság területén 8%).

A társaság rendkívül optimista az új, hatékonyabb napelemükkel kapcsolatban. Az új napelem(fólia) gyártása nem igényel jelentős beruházását a cégtől, a már meglévő gyártósoraik képesek az előállítására, miközben az eldobható elemek évi 80 milliárd dollárosra becsült piaca rendkívül jó növekedési lehetőséggel kecsegteti a vállalatot. A társaság vezető kutatója szerint, akit egyébként az érintett technológiával kapcsolatos felfedezéséért idén Albert Einstein tudományos díjjal tüntettek ki, az alkalmazott eljárás optimalizálásával elérhető lehet a 40%-os átalakítási hatásfok is.

Forrás: portfolio.hu


Kapcsolódó információk

2012.10.05

Akkumulátortöltés vezeték nélkül, akár 2,5 centiméterről is

A modern noteszgépek többféle vezeték nélküli technológiát is támogatnak. Ezek közül a WiFi már az alapfelszereltség része, de Bluetooth támogatással […]

további részletek
2008.08.27

Lítium alapú akkumulátorok

A hatvanas években kifejlesztett nikkel-kadmium akkumulátorokat, majd a nyolcvanas években megjelent nikkel metál-hidrid akkumulátorokat egyre több területen váltják fel a […]

további részletek
2012.06.26

A vékony telefon vagy jobb akkumulátor?

A HTC szerint a vásárlóknak fontosabb a dizájn, mint az akkumulátor.

további részletek
2012.10.10

Öntöltő akkumulátor

A Georgia Tech kutatói olyan akkumulátort hoztak létre, amely egyszerre képes a mechanikai energiát felvenni és elraktározni, vagyis önmagát tölti. […]

további részletek