Akkumulátor Blog

Rizzsel lehetnek jobbak az akkumulátorok

2013.08.15

A rizs héjából készült anódokkal tízszer nagyobb kapacitású telepek készülhetnek.

A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok anódja – amely a telepeknek az a pozitív töltésű elektródája – többnyire szénből készül: a kémiai reakció során az elektronok ebből áramlanak ellentétes töltésű elektróda, a katód felé a telep kisülésekor.

Az akkumulátorok következő generációs, nagyobb kapacitású változataiban azonban már szilíciumból készülhet az anód, amellyel dél-koreai kutatók szerint tízszeres kapacitást lehet elérni – írja az Ars Technica technológiai portál.

A kutatók szerint rizspelyvából, vagyis a rizsszemek külső védőburka lehet a jövő akkumulátorainak egyik fontos alapanyaga. Ez annak köszönhető, hogy a rizspelyva mintegy húsz százalék szilícium-dioxidot tartalmaz, amely egyébként a baktáriumokat és kártevőket távol tartó, de a nedvességet és oxigént átengedő réteget képez a növényben.

Az eddigi kísérletek során a szilícium anódként való használata nem vált be, mert az akkumulátor töltése során az anyag megduzzad, a kisülése során pedig zsugorodik, melynek hatására pedig túlságosan hamar tönkremegy. Dae Szu Dzsunga dél-koreai kutató és csapatának vizsgálatai szerint megfelelő savas és hőkezeléseket követően a rizs héjából 99,9 százalékos szilícium-dioxidot lehet előálítani, amelyet még további kezelésekkel szilíciummá lehet alakítani.

A kutatók az új típusú anód vezetőképességének növelése érdekében szénréteggel vonták be a szilícium anódot, amely nem csak nagyobb teljesítményt biztosított a hagyományos anódoknál, de kapacitásából kétszáz lemerülést és töltést követően sem veszített semmit.

Ahhoz, hogy a rizspelyva az akkumulátorok anódjainak elterjedt alkotóeleme legyen, még arra is szükség van, hogy egy olyan eljárást dolgozzanak ki, amellyel a szilícium kinyerését költséghatékony módon megoldja.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2013.03.05

Jön az SMS: most érdemes feltölteni az akkumulátort

Informatikai cégek sora verseng annak megoldásán, hogyan lehetne elérhető közelségbe hozni a szélenergia a közúti közlekedésben való hasznosítását. A cél, […]

további részletek
2012.10.25

Percek alatt feltölthető az új akkumulátor

Dél-koreai tudósok egy csoportja kifejlesztett egy új anyagot, ami akkumulátorokban használva drasztikusan lerövidíti a töltési időt. Kit érdekel majd egy […]

további részletek
2013.04.17

Tűzveszélyes Li-ion elemek, akkumulátorok

A Li-ion akkumulátorok, és elemek szinte minden háztartásban megtalálhatók, használjuk, tároljuk őket, miközben nagyon komoly tüzeket okozhatnak. Ezt azonban egy […]

további részletek
2013.10.25

Japán kutatók megháromszorozták az akkumulátorok teljesítményét

Sokunkkal előfordult már, hogy a lehető legrosszabbkor merült le a telefonunk, vagy a laptopunk. A Sumitomo Electric Industries előrehaladott kutatásokat […]

további részletek