Akkumulátor Blog

Szárazelem: kicsi, könnyű kidobni, de mérgez!

2014.02.25

Ne gondolja, hogy az a kicsi elem, amit Ön kidob, még elmegy! Gondoljon bele, ha a településén mindenki havonta kidob egyet!

Az elemek és akkumulátorok hulladékának átvételéről a 181/2008. kormányrendelet szól. Ennek értelmében az akkumulátorokat árusító helyeken kötelező visszavenni a használt akkukat. Magyarországon évente kb. 20.000 tonna akkumulátort gyűjtenek be.

Hogyan gyűjtik be?

A háztartási szemétbe nem szabad akkumulátort vagy elemet dobni!

Erre az akkumulátorokon található, áthúzott szemeteskukát ábrázoló jel is figyelmeztet. A lemerült ólom-sav akkukat akkumulátor-kereskedésekben, autószervizben, benzinkutakon, stb.) ingyen le lehet adni; nem kell vásárolni is. A kisméretű akkumulátorok és elemek begyűjtési hálózata is egyre bővül, mind több műszaki üzlet, áruház, mobiltelefon márkakereskedés helyez ki gyűjtőládát.

>> Keressen gyűjtőpontokat a környezetében!

Mikor válnak veszélyessé az elektronikai berendezésekben található veszélyes anyagok?

Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Az elhasznált szárazelemek és akkumulátorok azonban veszélyes hulladékok, ólmot, higanyvegyületeket, kadmiumot, cinket, lítiumot, nikkelt, valamint savakat tartalmaznak. Semmiképpen nem szabad, hogy a kommunális szemét közé dobjuk, elássuk a talajba, tűzbe vagy vízbe vessük őket! Ugyanakkor ezek a fémek értékesek és felhasználhatók a gyártás számára, ha megfelelően helyezzük el az elhasznált elemeket.

Használjunk tölthető áramforrást a szárazelemek helyett!

A magyarországon keletkező szárazelem-hulladék évente 1400 tonna körüli. Leggyakrabban a szárazelemek kerülnek a szemétbe, mivel ezek gyorsan elhasználódnak és nem újratölthetők. Néhány tíz elemcsere helyett megéri beszerezni az akkumulátort és töltőt.

Töltőválasztás

Olyant töltőt érdemes választani, amelyikben fejlett elektronika vezérli a töltést, és a gép jelez, ha feltöltötte az akkumulátort. Fontos, hogy tartalmazzon polaritásvédelmet, túltöltés elleni védelmet, és automatikusan váltson szinten tartó (csepp-) töltésre a töltés befejezése után, így elkerülhető az önkisülés megindulása.

A legjobb típusok nem párban vagy az mindeggyiket egyszerre, hanem akkumulátoronként külön-külön végzik a töltést. A szupergyors töltők csökkenthetik az akkumulátoraink élettartamát, mert a gyors töltés nagy terheléssel jár az akkumulátor számára.

A töltő kiválasztásánál az is szempont lehet, hogy minimális legyen a készenléti fogyasztása, arra az esetre, ha a konnektorban felejtjük. Amelyik töltő töltés nélkül is kézzel érezhető meleget ad, az nem energiatakarékos. Végül, érdemes tudni, hogy ma már léteznek napenergiával működő töltők is.

Az akkumulátorok és szárazelemek használatának kockázatai csökkenthetők:

– Ne a berendezésekben tároljuk az elemeket, az elhasználódott elem ugyanis tönkreteheti azt; időszakosan használt eszközökben pedig semmiképp se, mivel az önkisülésük miatt maguktól is lemerülnek.

– Az akkumulátort feltöltve, hűvös helyen tároljuk; egyik típus sem szereti, ha lemerülve tárolják, mert az rövidíti az élettartamát.

– Ne használjunk együtt különböző elemtípusokat, mert valószínűleg nem egyszerre merülnek le, és így félő, hogy a jó elemet is kidobja véletlenül.

– Felváltva, egyenletesen terheljük az akkumulátorokat, ezáltal is meghosszabbítva élettartamukat. E cél érdekében érdemes megjelölni őket: egy celluxszal felragasztott cetlire írt szám is megteszi.

– A tönkrement szárazelemeket és aksikat gyerekektől elzárt helyen, üvegedényben tároljuk a savak és a nehézfémek miatt, majd vigyük hulladékudvarba vagy egy közeli gyűjtőpontba!

kisalfold.hu


Kapcsolódó információk

2015.07.15

Az erős akkumulátor fontosabb, mint a telefon ára

Aki internetezik (azaz szinte mindenki), annak okostelefonja is van (azaz szinte mindenkinek) – derült ki egy friss kutatás magyar adataiból, […]

további részletek
2021.06.25

A lítium bűvöletében: meddig repíti a kitermelőket az akkumulátor mánia?

Salar de Uyuni – a világ legnagyobb sómezője, amely Bolíviában található, és hatalmas, szinte végeláthatatlan fehér síksága olyan egyedi látványt […]

további részletek
2020.06.05

Itt az első villanyautó, amelynek akkumulátorára tíz év garanciát adnak

A Lexus első elektromos autója, az UX 300e jövőre érkezik. Lesz egy nagy újdonsága. A jelenleg 95 százalékban öntöltő hibrid […]

további részletek
2022.08.15

Ötödével növelné az e-autók hatótávját a Panasonic

A nagy akkumulátorgyártók közé tartozó Panasonic olyan technológia bevezetésére készül, amivel a mostanihoz képest 20 százalékkal nagyobb távolságot tehetnek majd […]

további részletek