Nem csak erdőtüzek sújtják Kaliforniát, de folyamatos problémát jelentenek az áramkimaradások.

A valaha volt egyik legnagyobb tűzvésszel küzd az amerikai Kalifornia állam, ahol már egy Vas megyényi terület égett porig. Az amerikai államnak azonban nem csak ez okoz problémát, hanem a folyamatosnak tekinthető áramkimaradások is, amelyek a nyári hőségben komoly problémát jelentenek.

Megoldást jelenthetnek erre a fosszilis energiaforrásokkal szemben az akkumulátorok, amelyek megújuló energia alapú energiát tárolnak, és elérhetőek, amikor szükség van rá. A tervek szerint Kalifornia a világ legnagyobb akkumulátor-projektjével előremutató megoldásokkal szolgálhat – írja a gizmodo.com.

A San Diego megyében működő Gateway Energy Storage projekt, amelyet az LS Power Development társaság irányít, jelenleg 250 megavatt energiateljesítményt tárol az állam számára, ez elegendő hozzávetőlegesen 47 500 házat ellátásra . Korábban a legnagyobb akkumulátor energiatartalékot Dél-Ausztráliában a 150 megawatt teljesítményű Hornsdale-projekt jelentette, amely a Tesla akkumulátorokkal működik.

„A világ legnagyobb akkumulátorának Kaliforniában történő telepítése egy újabb lépés előre, hogy az állam a 100%-ban tiszta, megújuló energiából származó elektromos árammal rendelkezzen, egyben példa arra is, hogy milyen gyorsan telepíthető a tiszta energia” – írta Mark Jacobson, a Stanfordi Egyetem légkör- és energiaprogramját vezető igazgatója.

A teljes projektet várhatóan jövő április végéig teljesen üzembe helyezik, jövő nyárra 750 megawatt, a projekt végén pedig a tárolókapacitás eléri az 1 gigawatt energiát. Az akkumulátor bármilyen rendelkezésre álló energiát képes tárolni, és kiemelten fontos szerepe lesz a megújuló energiaforrások felhasználása során.

Az akkumulátorok segítségével kiszoríthatóak lesznek a gázüzemek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a villamosenergia-csúcsigény esetén se keletkezzen áramkimaradási probléma, olyankor például, amikor a Nap nem süt, vagy a szél nem fúj.

Healdsburg, 2020. augusztus 17. Villám cikázik az égbolton a kaliforniai Healdsburg felett 2020. augusztus 16-án. MTI/AP/The Press Democrat/Kent Porter

„Az akkumulátorok sokkal jobbak, mint a földgáz, mert gyorsabban ürítik az elektromos áramot, nem szennyezik a levegőt, nem igényelnek folyamatos, intenzív bányászatot, és használat közben nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat” – hangsúlyozta Jacobson.

A kaliforniai hálózatüzemeltető becslése szerint az államnak mindösszesen 12 gigawatt tárolókapacitású akkumulátorra van szüksége ahhoz, hogy az energiaigényt kielégítse a megújuló energiára való áttérés során, főleg azért, mert a szélenergia és a napenergia változó, ezek csak akkor termelnek energiát, amikor minden feltétel megfelelő. 2020-ban világszerte várhatóan 4,6 gigawatt kapacitással bíró energiatároló épül fel.

Ketan Joshi, a független energetikai elemző és tudományos író azt mondta, hogy az akkumulátorok jó áron nyújtanak rövid távú szolgáltatásokat, hogy megakadályozzák az áramszünetet a csúcsidőszakokban, önmagukban azonban nem egyedüli megoldások az energiabiztonság szempontjából.

„Az akkumulátorok nem feltétlenül kifizetődőek, amennyiben a változó megújuló energia integrálásának egyetlen lehetőségének tekintik” – írta egy e-mailben. Ennek oka az, hogy bár olcsóbbak, előállításuk még mindig igen költséges, ráadásul elkészítésükhez hatalmas energia szükséges, valamint olyan anyagok, amelyek megkérdőjelezhető forrásokból származhatnak.

Joshi azt is mondta, szerencsésebb lenne, ha az akkumulátorok nem nagyvállalatok, hanem a helyi közösségek tulajdonában állnának.

„Ez lehetővé tenné a tárolókapacitás megnövekedését, de alkalmazásával így az állampolgárok fokozottabb vennének részt az éghajlatváltozás elleni fellépésben, valamint növelné az eszközök elhelyezésének sokféleségét, egyben ellenállóbbak lennének a katasztrófákkal, például tüzekkel szemben. Mindezek mellett növelné a polgárok biztonságérzetét is”- mondta.

Jacobson mindenesetre hangsúlyozta, hogy ez az új projekt fontos szerepet játszhat abban, miként befolyásolja Kalifornia jövőjét a megújuló energia. „Az akkumulátorok, és más tiszta tárolási lehetőségek mellett elősegítik az átmenetet a fosszilis tüzelőanyagoktól a tiszta energia használata felé” – mondta.

hirado.hu