Akkumulátor Blog

Tüzet is okozhat a szemétbe dobott, használhatatlan okostelefon-akkumulátor

2020.12.15

A nemzetközi tanulságok szerint, úgynevezett “zombi akkumulátorok” jelentenek egyre nagyobb problémát: a használt, hulladékba dobott telepek komoly tűzkárokat tudnak okozni a szemétlerakóknál. Sokan ugyanis felelőtlenül szabadulnak meg ezektől a használt eszközöktől.

Évente több száz tüzet okoznak a már nem használható akkumulátorok a szemétlerakóknál és az újrahasznosító üzemekben – figyelmeztetnek iparági szakértők. Az üggyel foglalkozó szervezetek pedig igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek ne a kommunális vagy az újrahasznosítható hulladékok közé dobják a használt akkumulátorokat.

A probléma abban áll, hogy ha valaki a háztartási hulladékok közé dobja ki a használt akkumulátort, akkor ezeket az eszközöket a gyűjtés és a feldolgozás során összepréselik. Egyes teleptípusok, különösen a lítium-ion és a nikkel-fém hibrid akkumulátorok ilyenkor kigyulladhatnak vagy felrobbanhatnak, lángra lobbantva ezzel más anyagokat is.

Ezek időnként nem csak apróbb kellemetlenséget jelentenek, hanem komoly tűzkárokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet az Environmental Services Associations (Esa) nevű szervezet.
A lakosságnak is oda kell figyelnie az akkumulátorokraForrás: Origo

A helyzet olyannyira komoly, hogy a lítium-ion akkumulátorok legalább 250 tűzkárért feleltek csak a brit hulladékkezelő üzemekben az idén március előtti 12 hónapban. Ez 25 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest, és az összes jelentett tűzeset több mint harmadát ezek tették ki.

Az Esa emellett figyelmeztet, a lítium-ion akkumulátorok ma már nagyon sok hétköznapi eszközben megtalálhatók, beleértve a laptopokat, a táblagépeket, a mobiltelefonokat, a Bluetooth eszközöket, az elektromos fogkeféket vagy az e-cigarettákat.

A szervezet tehát kiemelte, nagyon fontos, hogy a lakosság sokkal óvatosabban kezelje ezeket a típusú hulladékokat. Viszonyításképpen, az Egyesült Királyságban a lakosság évente mintegy 22.000 tonna akkumulátort dob ki, melynek csupán 45 százalékát hasznosítják újra megfelelően.

origo.hu


Kapcsolódó információk

2014.02.05

Gránátalmára hasonlít a jövő akkuja

Mint a gránátalmában a magok, úgy sorakoznak a Stanford Egyetemen kifejlesztett akkuban a szilícium nanorészecskékből készült anódok. Csak éppen nem […]

további részletek
2015.09.25

Örökké élhet a szuperakkumulátor

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a […]

további részletek
2022.06.15

A fából készült akkumulátor lehet a tiszta energia jövője?

A környezetbarát alternatíva számos területen maga mögé utasítja a lítium-ion akkumulátorokat, felhasználásuk pedig az elektromos autók előállítása során is előnyös […]

további részletek
2019.08.25

Szupergyors töltést mutatott be a Vivo

Egy nagyobb akkumulátort is néhány perc alatt töltenének fel. A kínai cég a szintén kínai Weibo közösségi portálon osztotta meg […]

további részletek