Új akkumulátor hozhat áttörést a mobiloknál

Mindössze egy perc alatt feltölthetők azok az alumínium akkumulátorok, amelyeket a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki mobileszközökhöz. Az energiaforrás újratölthető, emellett a beszámolók szerint viszonylag olcsó az előállítása, illetve nem fenyeget az a veszély sem, hogy kigyullad vagy felrobban, ha esetleg túltöltik.

A kutatók mérései szerint az általuk előállított alumínium akkumulátor akár 7500-szor is újratölthető. Ez hatalmas előrelépést jelent a korábbi, hasonló elven működő prototípusokhoz képest, amelyek nagyjából 100 újratöltést bírtak ki. De komoly fejlődésnek számít a mobileszközökben leginkább elterjedt lítium-ion energiaforrásokhoz képest is, amelyeknél 1000 feltöltés körül van a felső határ.

Az okostelefonok gyártói számára az egyik legnagyobb kihívást napjainkban az jelenti, hogyan tudják megnövelni a készülékek üzemidejét. Az egyre nagyobb teljesítményű processzorok, a kiváló képmegjelenítési és videólejátszási képességek, a nagy felbontású és rendkívül fényes kijelző ugyanis viszonylag gyorsan lemeríti az okosmobilok akkumulátorait, és ez komoly problémát jelent még a csúcsmodellek esetében is. Ráadásul akár több óráig is tarthat, amíg egy-egy készülék teljesen feltöltődik.

Bár az egy perces töltési idő, a hosszú élettartam, a túlhevülés veszélyének megszüntetése jelentős előrelépésnek számítanak, még nem lehet arra számítani, hogy a közeljövőben tömegesen elterjednek az alumínium akkumulátorok. A Stanford kutatói által elkészített prototípus ugyanis nem képes akkora feszültséget leadni, ami a mobileszközök megfelelő működtetéséhez szükséges.

A most kifejlesztett energiaforrás nagyjából két voltos feszültség leadására képes, ami ugyan a legmagasabb érték, amit alumínium akkumulátorral mértek, azonban így is csak a fele annak, amit egy hagyományos lítium-ion energiaforrás képes leadni.

vg.hu