A Fraunhofer IWS új kutatási projektet indított „MaSSiF – Material Innovations for Solid-State Sulfur-Silicon Batteries” címmel, amelynek célja a kénalapú cellák kifejlesztése. A csapat egy könnyen előállítható és gazdaságos akkumulátor megalkotására számít.
A Fraunhofer Csoport szilíciumot fog alkalmazni anódanyagként, hogy javítsa az új akkumulátorcellák élettartamát. Ugyanakkor a kénnel, mint katódaktív anyaggal való kombináció is igen ígéretes – írja a Fraunhofer.

A „MaSSiF” konkrét célokat tűz ki az említett energiatartalom és élettartam tekintetében. A Fraunhofer 350 wattórát ír elő kilogrammonként és több mint 300 ciklusnyi élettartamot.
Szoros az együttműködés

A projekt 2023 februárjában indult a drezdai Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS vezetésével. A projektben azonban hat másik partner is részt vesz. A Fraunhofer közzétette, hogy a társult kutatóintézetek és ipari gyártók képesek voltak előállítani az összes szükséges alkatrészt.

A Fraunhofer IWS mellett a Fraunhofer IFAM is részt vesz a lítium-kén akkumulátorcellához kifejlesztett szeparátorok fejlesztésében. A münsteri Westfälische Wilhelms-Universität tudósai az új akkumulátortípusra szabott szilárd elektrolitokat és azok szállítási tulajdonságait fogják kutatni. A Wacker Chemie AG szilíciumot szállít. Az AMG Lithium GmbH hozzájárul a szulfidos szilárd elektrolitok és az új katódaktív anyagok kezeléséhez, míg a Schunk Kohlenstofftechnik GmbH vállalja a szénadalékok vagy az iparilag releváns kompozit anyagok gyártását.

A német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium 2,9 millió euróval (1,8 milliárd forinttal) támogatja a MaSSiF projektet – írja az electrive.com.

autopro.hu