Vége lehet a felrobbanó akkumulátorok korának?

A múlté lehetnek a kigyulladó akkumulátorok, hála az Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak. A tudósok olyan nem gyúlékony elektrolitot fedeztek fel, amellyel kiküszöbölhető a lítiumion tűzveszélyességi kockázata, a megoldásért ráadásul nem kellett messze menni, az új elektrolit ugyanis egy régóta használt ipari kenőanyag.

Mikor az átlagember zsebében és táskájában már legalább két-három, saját energiaellátással működő készülék lapul, az esetlegesen kigyulladó akkumulátorok nagyon is valós veszélyt jelentenek.

Noha a tüzet fogó, illetve felrobbanó okostelefonok és hasonló készülékek szerencsére nem gyakoriak, mindenki hallott már legalább a hírekben lángra kapó iPhone-ról vagy Samsung telefonokról. Az utóbbi hónapokban a legnagyobb port talán a Tesla egy-egy kigyulladó elektromos autója, vagy a Boeing fiaskója kavarta, mikor 787 Dreamliner utasszállító repülőgépeinek akkumulátorai gyulladtak ki, ami miatt egy időre a széria földre is kényszerült.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói Joseph M. DeSimone vezetésével úgy vélik, megoldást találtak a problémára. A szakértők véletlenül jöttek rá, hogy a lítiumion akkumulátorokban található gyúlékony elektrolitot potenciálisan leváltó és ezzel a tűzveszély kockázatát is megszüntető anyag, a perfluor-poliéter (PFPE) elektrolitként is felhasználható – eredetileg ugyanis arra keresték a megoldást, hogy hogyan akadályozzák meg a hajók aljának elalgásodását.

A kutatók szerint a PFPE nem csak a mindennapi készülékeket, illetve elektromos járműveket teheti biztonságosabbá, az eljárással ugyanis extrém körülmények elviselésére is képes akkumulátorok is fejleszthetők, így például az eddig sokszor komoly problémát jelentő szélsőséges hőmérsékleti viszonyok sem akadályozzák majd azok működését. A kutatók szerint továbbá megoldásukkal az akkumulátorok teljesítménye is növelhető – itt elsősorban az elektromos autókba szánt darabokról van szó, amelyek így megnövelve a járművek hatótávolságát, sokkal vonzóbbá tehetik a környezetbarát közlekedési eszközöket a vásárlók számára.

Nem gyúlékony elektrolitokkal már korábban is kísérleteztek, ám azokkal csak jóval kisebb teljesítményt tudtak elérni, mint a hagyományos megoldásokkal, ráadásul az akkuk élettartama is jóval rövidebb volt. A kutatók szerint ígéretes PFPE polimer valójában nem újdonság, azt már jó ideje használják gépek és fogaskerekek kenésére. A megoldás persze még nem egészen kiforrott, a csapat ezért folyamatosan dolgozik az eljárással készült akkumulátorok hatékonyságának javításán, hogy azok a jövőben kereskedelmi forgalomba kerülhessenek.

hwsw.hu

Kapcsolódó témák