Akkumulátor Blog

Véletlenül feltaláltak egy baromi jó akkumulátort

2017.05.15

Az okostelefonok, tabletek és számos más kütyü újratölthető akkumulátorokból nyeri az energiát. A probléma, hogy ezek néhány ezer újratöltés után már nem működnek. A telepek többnyire lítiumból készülnek, viszont az idő múlásával a lítium korrodálódik, és az akkumulátor használhatatlanná válik.

A UC Irvine kutatóinak akkumulátora lítium helyett nanovastagságú aranyszálakban tárolja az energiát. Ez sokkal, de sokkal hatékonyabb a lítiumnál: az új telep akár kétszázezer újratöltést is kibír, anélkül, hogy a korróziónak bármi nyomát mutatná. Azt viszont ők sem tudják, hogy miért.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy létrehozzanak egy szilárdtest akkumulátort, ami egy elektrolit zselével tartja meg a töltést, nem folyadék segítségével. A folyékony anyaggal töltött akkumulátorok – mint a lítium különböző variánsai – rendkívül gyúlékonyak, és érzékenyek a külső hőmérsékletre, ezért az irvine-i kutatócsoport egy stabilabb anyaggal kísérletezett.

Reginald Penner, a témával foglalkozó tanulmány szerzője elmondta, hogy csak akkor döbbentek rá, mit alkottak, amikor elkezdtek vele kísérletezni.

Rájöttünk, hogy nem fog elromlani. De még mindig nem értjük a dolog mechanizmusát.

Az biztos, hogy a felhasznált elektrolit gélnek is köze lehet a dologhoz. A folyékony anyagokat azért használják az akkumulátorokban, mert ez könnyen veszi fel és adja le a töltést. Zselé nélkül a nanoszálak 4000 újratöltés után kezdtek korrodálódni, a zselével viszont még százezer újratöltés után sem nagyon látszott a használat nyoma.

Bár a felfedezés mindenképp örömteli, a sorozatgyártásnak gátat szabhat, hogy az ehhez szükséges arany miatt az akkumulátorok igencsak drágák lennének. Ugyanakkor Penner azt reméli, hogy az olcsóbb, gyakoribb fémek, mint például a nikkel, talán kiválthatják az aranyat.

index.hu


Kapcsolódó információk

2015.08.15

Itt az első hatszögletű akkumulátor

Az LG legfrissebb fejlesztésével a közeljövőben érkező új okosórákban találkozhatunk majd januvia generic. Az elmúlt hónapokban bejelentett okosórák többsége már […]

további részletek
2014.09.15

Eddig bírja majd energiával a Passport

A modern okostelefonok — köztük egy-két újabb BlackBerry — kapcsán manapság megfogalmazódó egyik legkomolyabb kritika, hogy a készülékek akkumulátorai egy […]

további részletek
2018.06.25

Lítiumos akkumulátorgyár Miskolcon

Magyarországon építi első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem elektromos hajtású autók […]

további részletek
2015.09.05

Forradalmasíthatja a napenergia-ipart a Tesla új akkumulátora

Elon Musk, a Tesla vezére csütörtök este végre lerántotta a leplet egy régóta várt bejelentésről: jön az új akkumulátor, mely […]

további részletek